Matematică, întrebare adresată de Isra, 9 ani în urmă

Calculați: a=(-1)^n•(-2)+(-1)^n+2•3-(-1)^2n+3•(-4),n aparține lui N.

Mulțumesc!!!


Matematician1234: acolo este (-1) la n+2 sau (-1) la n + 2...
Matematician1234: si acolo (-1) la 2n+3 sau (-1) la 2n + 3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Matematician1234
2
a=(-1)^n\cdot(-2)+(-1)^n+2\cdot3-(-1)^{2n}+3\cdot(-4) \\ 1.n=2k,k~apartine~lui~Z \\ a=(-1)^{2k}\cdot(-2)+(-1)^{2k}+2\cdot3-(-1)^{2\cdot2k}+3\cdot(-4) \\ a=1+(-2)+1+2\cdot3-1+3\cdot(-4) \\ a=1+(-2)+1+6-1+(-12) \\ a=(-1)+1+6-1+(-12) \\ \boxed{a=-7} \\ 2.n=2k+1,k~apartine~~lui~Z \\ a=(-1)^{2k+1}\cdot(-2)+(-1)^{2k+1}+2\cdot3-(-1)^{2\cdot2k+1}+3\cdot(-4) \\ a=(-1)\cdot(-2)+(-1)+2\cdot3-(-1)+3\cdot(-4) \\ a=2+(-1)+6-(-1)+(-12) \\ \boxed{a=-4}

Matematician1234: deci acest exercitiu se poate rezolva in 2 moduri
Matematician1234: 1. cand n=2k (un numar par) si 2.cand n=2k+1 (un numar impar)
Matematician1234: si am efectuat normal
Matematician1234: deoarece -1 sau 1 ridicat la orice putere este tot -1 sau 1
Alte întrebări interesante