Limba română, întrebare adresată de DragonSky, 9 ani în urmă

Cam ce ar trebui sa scriu intr-o compunere care cere argumentarea apartenentei la genul liric a poeziei "Lacul" de Mihai Eminescu?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Paulaiulia
7
in prima parte scrii ceea ce vrei sa demontrezi, adica `lacul` de M.E apartine genului liric... si asa mai departe
In primul rand, poezia apartine g. liric deoarece sentimentele, gandurile, ideile sunt exprimate in mod direct, dupa care vorbesti despre modul de expunere (descrierea si monologul)
In al doilea rand, vorbesti despre limbajul artistic exprimat prin folosirea imaginilor asrtistice si figurilor de stil si dai exemple si vorbesti despre prezenta eului liric prin marcile sale lexico-gramaticale.
In concluzie, poezia,,, scrisa de ... apartine g, liric deoarece ii corespund toate trasaturile mentionate mai sus


Paulaiulia: te rog sa ma ierti daca am mai mancat cate o litera sau vre-un semn dar am scris grabita :)
DragonSky: Mersi! si cam care ar fi marcile lexico-gramaticale? stiu doar de invocatii retorice si pronume si verbe la pers. I-II
Paulaiulia: de exemplu : pronumele si verbele la persoana I si a IIa
Paulaiulia: din cate imi amintesc erau ``astept``, ``sa sarim``, `sa scap``, `sa plutim``
DragonSky: ok! mersi mult!
Paulaiulia: Sigur iti va fi buna. am scris asta la olimpiada :)) cu mare placere :)
Răspuns de enachemagda913
8
Capodopera a creatiei eminesciene , inclusa in categoria poeziilor pe tema iubirii si a naturii , Lacul , exprima printr-un limbaj aparent simplu emotia unei intalniri imaginare intre doi indragostiti . 
 Opera se incadreaza in categoria textelor lirice asa cum se poate remarca inca de la prima citire , moment in care putem observa trasaturile definitorii ale operei lirice .
 In primul rand , sentimentele de regret , nostalgie , melancolie provocate de absenta iubitei , dar si de admiratie fata de natura se transmit in mod direct prin intermediul fig de stil si a imaginilor artistice . Culorile albastru , galben si alb au rolul de a da seninatate  tabloului descris . Personificarea " Tresarind in cercuri albe " umanizeaza natura cu care poetul traieste in comuniune perfecta . " Vantu-n trestiilin fosneasca " este o imagine auditiva ce accentueaza solitudinea si admosfera intima pe care orice cuplu si-ar dori-o .
  In al doilea rand , modul predominant de expunere este descrierea , unde remarcam grupul nominal substantiv - adjectiv ( dai exemple ! )  . Autorul este subiectiv , povestind la persoana I , remarcam aparitia marcilor lexico - gramaticale ale eului liric , printre care : verbe la pers I sg : sa scap , pronume pers de pers I sg : eu , punctele de suspensie : Dar nu vine ... " . 
Ca in orice opera lirica elemntele de versificatie au rolul de a oferi muzicalitate textului . Observam ritmul trohaic , masura de 8 silabe , strofa de tip catren si rima imperfecta .
In concluzie , pe baza argumentelor de mai sus ,sustin ca opera Lacul de M , Eminescu este o opera lirica . 
 

Cred ca mai sunt greseli de scriere , asa ca imi pare rau ... In fine , sper ca ti-am fost de ajutor ! =D 

 

DragonSky: Mersi! Nu o sa folosesc tot ce ai scris(profa verifica daca ne uitam pe internet) dar mersi de ajutor!
enachemagda913: nu e de pe net , ne-a dictat.o profa
DragonSky: Stiu, dar cauta pe toate siteurile si sper sa nu dea de asta...
enachemagda913: Ok . Succes
DragonSky: mersi!
Alte întrebări interesante