Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Când eu aveam 12 ani, cam cât ai tu acum, dintre toate distracţiile, cel mai grozav mi se părea cititul. Distracţie, da!, să nu crezi că m-a luat gura pe dinainte şi nici nu te grăbi să mă compătimeşti, de parcă nu ar fi fost altele! Erau acolo, în citit vreau să zic, şi jocuri, era şi conversaţie, era şi umor, era şi provocare (ca la jocul adevărului), erau şi scene, ca într-un film (imaginile le inventam eu), erau şi prieteni, erau şi nesuferiţii ăia care dau sare şi piper lumii, erau tot felul. Şi nu mă mai lua cu „aşa era pe vremea aia, comunistă!”, că nu despre asta e vorba.
Eu, când mă uit la unii copii care nu citesc nimic, nu dau vina pe vremuri Aşa sunt ei. Poate o să le treacă. Cum deschizi tu computerul dimineaţa, uneori chiar înainte să te speli pe faţă, aşa deschideam eu cartea. Nu pentru că eram vreo studioasă sau vreo tocilară. Şi ca să lămurim o dată pentru totdeauna povestea asta: tocilarul e cineva care citeşte pentru alţii, pentru profesor, pentru notă. Seamănă doar pe dinafară cu cel/cea care, iubind cartea, citeşte doar pentru sine (de plăcere, fără scop, degeaba, dacă vrei – dar acest „degeaba” are un miez foarte dulce, pe care şi tu, deja, îl cunoşti). Cărţile pe care le doream şi cu care îmi făceam de lucru toată ziua nu aveau nicio legătură cu şcoala. Dimpotrivă, aş zice. Te rog să înţelegi bine acest „dimpotrivă”.

1) Cuvantul studioasa, din secventa ,, Nu pentru ca eram vreo studioasa'' , s-a format prin;
a) compunere b) derivare.

2) Precizeaza persoana la care este scris fragmentul citat.

3) Formuleaza o idee principala din primul fragment.

4) Redacteaza o compunere narativa , de 5-7 randuri (aproximativ 50-70 de cuvinte),in care sa folosesti 3 cuvinte alese de tine din textul existent la Partea I. Da un titlu sugestiv acestei compuneri.
Cuvintele sunt; 1. tocilara, 2) eram 3) vreo.

Va rog sa ma ajutati! Imi trebuie urgent!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
46
1. studioasă                     2. Fragmentul citat este scris la persoana I.
a) compunere
 b) derivare.

3. Cititul -  distracţia ideală

4. Gând renăscut

Stau în faţa foii imaculate cu stiloul şovăind a sinceritate.Sinceritatea celei ce nu ştie să mintă pentru că a fost crescută în legea Decalogului: să nu minţi ... să cinsteşti pe tatăl şi pe mama ta ... 
Şi nici pe departe seamăn a tocilară nu-i, ci vreo zgâtie de fată care a crescut mare şi seamăn ... are, a omât proaspăt sau a ploaie de vară cu curcubeu răsărit a viaţă.
Aşa eram acum ceva vreme. Aşa sunt şi azi, în zi de toamnă, întocmai ca şi ieri, sinceră.


Utilizator anonim: Cu drag!
Utilizator anonim: Şi eu mulţumesc! Să ai şansa de a te descoperi, găsindu-ţi calea !
Utilizator anonim: Cu drag TUTUROR!
Alte întrebări interesante