Engleza, întrebare adresată de mateiuccatalina, 8 ani în urmă

Când se folosesc verbele regulate și neregulate la engleza?????? se pot folosi oricând sau cum că nu inteleg
vă rog ca zilele astea dau test și past simple și trb să știu toate astea​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NoxNostraEst
1

Verbele regulate si cele neregulate se folosesc in exact aceleasi situatii. Diferenta este ca la trecutul simplu (past simple - ceea ce se mai regaseste sub denumirea de v2) si participiu (past participle - uneori intalnit sub denumirea v3) se foloseste un anumit model in cazul verbelor regulate, pe cand verbele neregulate trebuie mai mult memorate.

Sa luam exemplu practic: arrive (a ajunge) - este verb regulat. De ce? Pentru ca past simple (deci v2) se formeaza dupa modelul standard si binecunoscut in care se adauga "-ed" la finalul cuvantului. Deci past simple si past participle este "arrived". Aceeasi regula o intalnim si la call (a chema) sau wait (a astepta). La past simple si past participle am avea "called", respectiv "waited".

In cazul verbelor neregulate, este o lista limitata. De asta spun ca trebuie memorate practic formele v2 si v3 ale acestora. Lista nu e neaparat mica, dar e rezonabila de invatat de-a lungul timpului. Si e compusa in urmatorul fel (atentie, tu nu trebuie sa memorezi aceste 4 moduri in niciun caz. Le-am pus aici doar ca sa te ajute sa intelegi)

  • Verbe care au aceeasi forma la infinitiv, la trecutul simplu si la participiu (exemplu: put - a pune. La infinitiv, e "put", la trecutul simplu si la participiu ramane tot "put", nicidecum "putted". Alte exemple: cut - a taia; let - a lasa; hurt -a rani, etc).
  • Verbe care au aceeasi forma doar la trecutul simplu si la participiu (exemplu: find - a gasi. La infinitiv, ramane "find", dar la trecutul simplu si participiu e "found". Din nou, nu "finded", cum e in cazul verbelor regulate. Alte exemple: buy - a cumpara (la v2 si v3 avem "bought"); keep - a pastra (la v2 si v3: kept), etc.)
  • Verbs care au aceeasi forma la infinitiv si la participiu, forma trecutului simplu fiind diferita (exemplu: come - a veni. La infinitiv si la participiu are forma "come", dar la trecutul simplu are forma "came". Alte exemple: become - a deveni (v1 si v3 au forma "become", pe cand v2 are forma "became"); run - a fugi (v1 si v3 au forma "run", pe cand v2 are forma "ran).
  1. Verbe care au o forma diferita si la infinitiv, si la trecutul simplu, si la participiu (exemplu: be - a fi. La infinitiv, e "be". La trecutul simplu e "was", iar la participiu e "been". Alte exemple: do - a face (v1: do; v2: did; v3: done); begin - a inceput (v1: begin; v2: began; v3: begun).

Lista de verbe iregulate si toate formele lor ar trebui sa o gasesti la finalul cartii de engleza pe care o ai sau pe internet. Daca ai intrebari, lasa-le intr-un comentariu.


mateiuccatalina: mulțumesc mult de tot,îți voi da coroana,chiar am înțeles acum
NoxNostraEst: Super! Important ca ai inteles, coroana nu mai conteaza asa mult :))) Ai gasit si lista cu verbele iregulate, in caz ca vei avea nevoie pe viitor?
NoxNostraEst: De asemenea, daca mai apar neclaritati pe viitor, nu ezita sa lasi un comentariu aici cu intrebarea si te ajut cu placere.
mateiuccatalina: Da,verbele iregulate le am, mulțumesc frumos
Alte întrebări interesante