cand zici ca transformi o energie in general, la ce tip de energie te referi (mecanica,electrica..)
dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Depinde...De exemplu Energia cinetica (Ec) si Energia potenziala (Ep) au o legatura foarte stransa intre ele. Cand una devine mai mica cealalta devine mai mare in asa fel in cat suma lor :(adica energia mecanica Ep+Ec=Em) sa ramana costanta. Iti fac un exemplu ca sa intelegi mai bine. De exemplu imagineazati ca arunci o minge in sus. La inceput ii dai o anumita viteza initiala. Mingea are o anumita masa deci este atrasa de pamant (g=9.81) deci cu trecerea timpului viteza aia initiala care am dato la minge o sa fie tot mai mica pana cand ea o sa fie egal cu 0 . Cand ea este egal cu 0 mingea se opreste si cade jos si cu trecerea timpului ce cade viteza tot devine din ce in ce mai mare. (la s² creste) Deci: la inceput cand aruncam mingea in sus ea are viteza iniziala care este maxima(pentruca daca iti amintesti cum iti am explicat prima cu cat urca in sus cu atat viteza devine din ce in ce mai mica) Deci Energia cinetica in acel moment este maxima iar Energia potenziala este minima adica egal cu 0. De ce? pentruca Ec+Ep =k adica in ori3ce moment eu calculez Energia mecanica a acelei mingi ea este costanta adica nu variaza. Iar cand viteza aceste mingi este 0 adica exact cateva secunde prima sa cada Ec este egal cu 0 si Ep este maxima. Putem spune ca Ec+Ep=k. Iar cand mingia cade in jos deoarece creste energia cinetica (pentruca creste si viteza cu trecerea timpului) scade energia potenziala dar suma dintre aceste energi ramane invariata. De ex. Sa zicem ca la inceput( cand arunc mingea in sus) Ec a mingei este 5J deci Ep este egal cu 0. Precizam ca mingea timp de 8 secunde tot se inalata in aer si la a 8alea secunda are viteza finala 0 . La secunda a 5 de ex Ec este egal cu 3 iar Ep este egal cu 2 . Deci suma E totala adica E mecanica ramane invariata in orice moment adica este egal cu 5.
Tot acest exemplu pe care ti lam facut este valabil doar daca nu intervin alte forte esterne care sa modifice andamentul acelei mingi. Un exemplu de forta esterna este daca in timp ce mingea urca in sus in aer o persoana aplica o forta si modifica directia mingei...sau aplica o forta si o opreste. Daca de exemplu interviene o persoana si prinde mingea prima de 8 secunde acest principiu :Em=Ec+E nu mai este valabilp (adica Em nu va mai fi costsnta). Dar atentie! Asta nu inseamna ca energia dispare sau devine un mister ce se intampla cu ea. Chiar daca nu mai este acel "echilibru" pentruca a intervenit o forta esterna Em se trasforma in alt tip de energie...cum ar fi termica...sau alt tip...pentruca exista foarte multe forme de energie . Energia nu se distruge si nu dispare...se trasforma in alta energie! Asta este valavil tot timpul! indiferent daca intervin forte esterne sau nu su un corp.
Ec= m×v² (deci acest tip de energie depinde de viteza: daca v=0 si Ec este =0)
Prima cand iti am zis ca Ec este maxima e pentruca v=maxima... iar dupa devine tot mai mica viteza pe truca mingea urca deci si energia cinetica devine mai mica)
Sper ca te.am ajutat!