Ed. tehnologică, întrebare adresată de GamerPrice8580, 8 ani în urmă

Caracteri ce inseamna planta mult anuala.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioandobaies47
0

Răspuns:

Planta anuala este acea planta al carui ciclu de viata incepe primavara, odata cu germinatia semintei, si se incheie in cursul aceluiasi an, toamna sau iarna. Ciclul poate incepe primavara si se incheie in toamna (mazarea, fasolea, anumite flori) , sau pot germina toamna si se maturizeaza si mor in primavara sau vara urmatoare (de exemplu graul).

Spre deosebire de perene, semintele sunt garantia supravietuirii plantelor anuale si din aceasta cauza produc foarte multe.

Unele plante, datorita conditiilor climaterice secetoase, au un ciclu de viata foarte scurt, de numai cateva saptamani. Altele, supuse unui tratament intensiv – caldura + irigatii + ingrasaminte – germineaza mai repede decat in conditii naturale. Amintiti-va cand, pentru proiectele scolare, puneati fasole la incoltit iarna, in vata cu apa, in bucatarie.

In conditii climaterice extrem de favorabile, o planta anuala poate produce un asemenea numar de seminte si se poate inmulti atat de mult incat poate sa dea impresia ca este perena.

Foarte multe plante pe care le consumam sunt anuale: toate granele, salata verde, mazarea, pepenele verde, fasolea, galbenelele, multe plante aromatice.

O parte dintre legumele care de altfel sunt bienale (morcovul, patrunjelul, telina, varza) sunt tratate ca si anuale pentru ca sunt comestibile funzele, respectiv radacinile. Semintele apar in anul al doilea, in cazul lor.

inmuirea trandafirilor prin butasi

Trandafirul – planta perena. Vezi aici cum se inmulteste trandafirul prin butasi.

Planta bienala

Plantele bienale sunt plantele al caror ciclu de viata dureaza 2 ani: in primul an planta dezvolta radacini, tulpini si frunze, intra in repaos pe timpul iernii , iar in anul urmator produce seminte si apoi moare. Cele mai cunoscute bienale sunt: patrunjelul, morcovul, telina, varza.

Bienalele au nevoie de frigul iernii pentru a le fi stimulata inflorirea si producerea semintelor, de aceea unii gradinari, pentru a grabi procesul, tin semintele in congelator si apoi in frigider inainte de plantare. Astfel, ciclul vietii poate fi redus de la 2 ani la cateva luni, in mod artificial, iar unele plante bienale sunt tratate ca si anuale.

Gradinarii in general, functie de conditiile climaterice si nevoile de hrana, manipuleaza conditiile micro-climaterice pentru a induce semintelor si plantelor starea dorita.

Alte întrebări interesante