Geografie, întrebare adresată de alyaly79, 8 ani în urmă

caracterizare pod moldovei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ColtoiuAna
4

LIMITE

- este situat in partea NEa tarii,avand ca limite :N granita cu Ucraina ,S- Camoia romana;la E Valea Prutului ,iar la V Carpatii Orientali (grupa nordica ),Subcarpatii Moldovei si Culoarul Siretului .

-este cea mai intinsa unitate de podisi dim tara , alcatuita din rocii segimentare (calcare , gresii , pietrisuri, nisipuri , argile )situate pe un fundament vechi care apartine Platformei Est Europene .Rocile sunt dispuse orizontal, cu inclinatie redusa pe directia NV-SE. in partea NV si centrala podisul este situat pe rocii mai dure (gresii,calcare)cu altitudini mai mari (400-600m),iar in NE si S se gasesc rocii argiloase cu altitudini mai mici (200 m ).Aici sunt frecvente alunecarile de teren .

SUBDIVIZIUNI:

A,Podisul Sucevei (cel mai inalt  din Pod Moldovei )este constituit din: Depresiunea Radauti ,Podisul Dragomimei si pod Falticenilor .

B.Campia Moldovei (Jijiei)este marginita  la N de Dealul Ibanesti, la V de dealurile Bourului ,Bucegi ,dealu  mare ;la S de Coasta Iasilor ,iar la E de Republica Moldova

C, Podisul Barladului este marginit la N de C. Moldovei ,la S de C.Romana ,la E de Rep.Moldova ,iar la V de Culoarul Siretului .


alyaly79: mersii muuult
ColtoiuAna: cu mare drag ! si alta data
alyaly79: ❤️
Alte întrebări interesante