Limba română, întrebare adresată de perescuf, 9 ani în urmă

Caracterizare Sobieski si Romanii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alexia1998
3




Sobieski si romanii

                                                                                                de Costache 


            Costache Negruzzi, primul nostru prozator modern, este autorul unei opere nu prea intinse,dar care, prin concizia, densitatea si armonia expresiei, a contribuit in mare masura la dezvotarea literaturii romanesti.In scrierile sale printre care se numara si nuvelele ,,Alexandru Lapusneanu’’ si ,,Sobieski si romanii’’, s-a inspirat din trecutul nostru zbuciumat si a evocat cu mandrie patriotica, friguri reprezentative de eroi atestati de istorie.

Tema naratiunii ,,Sobieski si romanii’’ este patriotismul neamului romanesc reprezentat prin cei nouasprezece plaiesi moldoveni, care in anul 1686 au reusit sa tina piept unei armate intregi conduse de insusi regele Poloniei, Ion Sobieski.

Descrierea personajelor se realizeaza prin impletirea naratiunii cu descrierea.Portretele sunt realizate din imbinarea caracterizarii directe (de catre autorcu caracterizarea indirecta (din vorbire atitudini) astfel incat aceste personaje par veridice.

Costache Negruzzi foloseste multe arhaisme,ca de exemplu:,,lancier’’, ,, hatman’’etc.,deoarece  ele aduc mireasma vremurilor de mult apuse.In text arhaismele sunt folosite mai ales de catre moldoveni, dar si de catre polonezi. Se gasesc si numeroase regionalisme:spariet,slobozi etc.

Autorul recurge si la diferite procedee artistice.Antiteza care apare prima data in titlu, ,,bine si rau’’.Se adauga epitetele simple si duble, antepuse si postpuse (spranceana dealului, cetate trufasa); apare si enumeratia (,,dupa un trup de lanceri ce deschideau marsa , urmau douasprezece tunuri mari, trase de boi, apoi o ceata…’’); enunturile interogative (,,Ce castel este acesta’’) si exclamative (,,La porti flacai!’’, ,,Taci, mucosule!’’) si dialogul, dau dinamism actiunilor si contribuie la dezvaluirea trasaturilor morale:,,Taci,mucosule!il curma batranul.Te temi ca-I peri?Mare paguba!un misel mai putin.’’.

Alte întrebări interesante