Limba română, întrebare adresată de tudormihoc, 8 ani în urmă

Caracterizarea batranului Toader Odobac din "Nucul lui Odobac" Dau coroana va rog frumos (200-300 cuvinte).​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de balanvalentina82
1

Toader Odabac,un batran trecut de suta de ani din cate isi aminteste el ,era un batran inalt ,slab ,cu privirea ascuțită.

Odabac este un batran ce își îndreapta mereu șalele, cu pasul apăsat. Un om de la tara ce trecuse prin greul pierderii unui frate,un om credincios insa deloc naiv! Aflase de la alții ca nepotul ce l crescuse dorește căsnicie cu o femeie ce nu o socotea demna de familia lor,si nu de la nepot ,iar asta l a ofensat. Incerca in zadar sa se împotrivească și casniciei lui Mitru cu Ruja tot din principii de familie ca ea provenea din familie de hoți de cai,si chiar fratele lui încercase sa l spanzure pe tatăl lui Ruja ,ce devine soția lui Mitru,nepot ce l- a crescut ca un tata. Caci fratele lui se luase la trântă cu un stejar și a murit cu trunchiul stejarului în brate. Toader incerca să fie tolerant insa era sceptic si neîncrezător ca tinerii și oamenii ar putea lua decizii bune

. Toader era mereu cu ochii pe nepot și nora, pana la momentul in care a ajuns si cu o secure in mana la usa lui Mitru si l-a ranit ,atunci a fost momentul in care gandurile i s-au limpezit ,dar nu cum trebuie,caci mania pusese stapanire pe sufletul lui si il indemna la lucruri necurate. Desi era un batran credincios ,a luat o franghie si in nuc s-a spanzurat,în același nuc in care amenințase ca o spanzura pe Ruja.

El era intr un conflict continuu cu Ruja si Mitru ,nu putea accepta schimbarile ce tinerii le solicitau si le impuneau. Iar puterea cuvantului sau ,si a palmelor sale ,probabil din cauza varstei,nu avea asa mare putere.

Lupta si viata ,istoria familiei , toate se invarteau in jurul acelui nuc ce cu truda a reusit Mitru si Ruja sa l darame ,insa,cu Toader spanzurat in dansul. Copac sub care solicitase sa fie ingropat .

Alte întrebări interesante