Limba română, întrebare adresată de ciprianiancu01, 9 ani în urmă

Caracterizarea directa si indirecta a lui Lefter Popescu!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vyoviorica
2
 Lefter Popescu pe numele sau adevarat Eleuteheriu Popescu este un functionar marunt al statului, situatia sa materiala nefiind prea buna. Aceasta este reprezentata chiar de numele sau ,,Lefter''.
 Titlul ne arata modalitatea prin care personajul ar putea sa-si depaseasca conditia,castigand doua bilete la loterie,dar soarta ii joaca feste si este condamnat la o viata fara bani.
 Superstitios,cumparase biletele cu bani de la d-l Capitan Pandele,neancrezator in faptul de a avea norocul sa castige nu retine unde-si lasa biletele.
 Autorul il prezinta pe Lefter si pe sotia sagitati,epuizati fizic cat si pshic,dupa treizile de cautari.
 Starea i se schimba atunci cand isi aminteste  unde ar putea fi biletele,dar acesta nu dureaza mut.Sotia vandu-se jacheta chivutei in schimbul a zece farfurii.Acesta sunt sparte de Lefter cu o satisfactie nebuna.
 In casa chivutelor unde merge sperand ca va gasii jacheta cu bilete este cuprins de nerabdare in timp ce o asteapta pe Taca.
  Nerabdare se transforma in furie cand nici aici nu gaseste bitele.Nici mersul la berarie nu-l mai linisteste .Aici intalnindu-se cu seful sau ,,turbatul'' care ii reproseaza ca a mintit ca este bolnav.
  A doua zi dimineata fara nici o urma de speranta gaseste biletele in sertarul biroului.Insa Lefterramane ghinionist pana la capat, biletele se dovedesc necastigatoare.
  La aflarea vestii face o criza de furie.Incepe ,,sa se jelesca,sa se bata cu palmele peste ochi si cu pumnii in cap''.
  Lefter Popescu dupa aceasta tragedie inebuneste si se plimba linistit rostind acelasi cuvant ,,viceversa''.
  
Alte întrebări interesante