Limba română, întrebare adresată de Alexandru102123, 9 ani în urmă

caracterizarea domnului Goe in 20-25 randuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ursidoggysan
7
D-l Goe...
-caracterizarea personajului-

Goe este protagonistul scrierii, deoarece ocupa locul central in dinamica actiunii, fiind prezent in toate actiunile narațiunii.
Este un personaj eponim, numele sau apărând inca din titlu.
Acestuia, autorul ii adauga apelativul reverențios "domnul", ilustrand dorința familiei, total nepotrivita, de a l prezenta ca pe un adult respectabil. Situatia este ridicolă, deoarece Goe este doar un copil, un scolar, fost si posibil repetent.
Trăsăturile sale sunt evidențiate atat prin modalitati directe-"tânărul Goe-poarta un frumos costum de marinar...", dar mai ales indirect prin intermediul comportamentului si al relatiilor cu celelalte personaje.
Se dovedeste a fi un copil obraznic si incult atunci cand le contrazice pe însoțitoarele sale, in cadrul discutiei filologice pe marginea pronuntarii corecte a neologismului "marinar".Mai mult, avansează o soluție gresita-"mariner", care stârnește admirația cucoanelor- "Apoi de! n-a învățat toata lumea carte ca dumneata!".Neascultator, Goe doreste sa stea pe coridor cu bărbații, imitandu i in mod ridicol pe adulți.Urmarea acestei atitudini este pierderea pălăriei cu bilet cu tot, rudele sale fiind nevoite sa plătească biletul si amenda.Sirul nazbatiilor continua, copilul profitand de indulgența exagerata a familiei, care i confundă defectele cu calitatile. După ce trage semnalul de alarma, "puisorul" este acoperit de bunica, aceasta neasumandu si greseala facuta de nepot, care cauzeaza neplăceri tuturor pasagerilor.
Ajunsi la Bucuresti,cele trei dame se îndreaptă spre bulevard, plimbarea de pe bancheta din spate a trasurii ilustrând viitorul luminos al lui Goe, intr o societate care proteja privilegiatii.
Asadar, prin Goe, Caragiale, a conturat tipul copilului prost-crescut, răsfățat, certat cu învățătura si victimă a educației defectoase primite.
Alte întrebări interesante