Limba română, întrebare adresată de aranupaula, 9 ani în urmă

Caracterizarea domnului Lefter din opera "Doua loturi" de Ile.Caragiale..va roggg dau coronita

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Maria1431
1
Lefter este un personaj memirabil, amplu caractetizat, având in vedere ca toate faptele prezentate converg spre continuarea destinului său. Autorul construiește, prin acest personaj, tipul individului mărunt, prefestinat unui destin lipsit de noroc.
Răspuns de mia344
6
   In centrul actiunii nuvelei "Doua loturi",se afla "Lefter Popescu",personaj principal,caracterizat prin mijloace diferite,realizandui-se un portret moral.
  Dupa cum o arata si numele "Lefter",acesta reprezinta tipul omului sarac urmarit de ghinion,trasatura surprinsa prin intermediul auto-caracterizarii.
"-Ti-ai gasit! eu si noroc!,"."...sa stii,nene Turturene,ca le gasim tocma a doua zi dupa termen...Imi cunosc eu norocul!"
  Prin intermediul caracterizarii indirecte ies la iveala mai multe trasaturi ale acestui personaj.In prima parte il gasim nervos,agitat,cautand cu disperare biletele.Secventa in care sparge farfuriile scoate la iveala un om dur,neiertator,trasaturi carora li se opune umilinta pe care o afiseaza in fata superiorului,dupa cum ne spune naratorul in mod direct:"D.Popescu  se grabeste si intra foarte umilit".
  Protagonistul traieste un puternic conflict interior.Bucuria fara de margini din momentul gasirii biletelor este in contradictie cu dezamagirea si disperarea din final cand descopera ca lozurile erau "viceversa".
  In concluzie,Lefter Popescu este un personaj reprezentativ al omului care vrea sa isi schimbe destinul apeland la noroc.Sper ca te-am ajutat!

aranupaula: Multumesc mult.. :****
mia344: nu ai pentru ce!
aranupaula: :***
Alte întrebări interesante