Geografie, întrebare adresată de alexandra44445555, 8 ani în urmă

CARACTERIZAREA GEOGRAFICA A FRANȚEI



1. Poziția geografica și vecini
2 Cadrul natural
-relief
-clima
-ape
-vegetqtie
3. Populația
4. Orașele
5. Economia
-resursele naturale
-agricultura
-industria
-turism
BIBLIOGRAFIE
-Sursele de informare.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
0
Bună!❤️☺️

Poziția geografică a Franței și vecinii:
Franța este situată in Vestul Europei, se situează între Belgia și Spania , la sud-est de Marea Britanie, fiind cea mai mare națiune vest-europeană. Vecinii ei sunt: Luxemburg (N-E), Germania și Elveția (E), Italia și Monaco (S-E), Marea Mediterană, Spania și Andora (S) , Oceanul Atlantic (V).
Relieful Franței, este dezvoltat pe structuri hercinice, unde exista munți, podișuri, câmpii și alpine.
Clima Franței:
In N-V predomina clima temperat-maritima, cu ierni blânde și veri răcoroase. In centrul țării, climatul este temperat de tranziție, cu ierni mai reci și veri mai calde.Litoralul sudic al țării are climă subtropical-mediteraneana, in timp ce in sud-vestul țării, datorită Munților Pirinei, clima poate fi, la înălțimi de peste 1500 m , temperat alpina.
Hidrografia Franței este drenată in principal de 4 mari fluvii: Loara, Sena, Garonne și Ron, la care se mai pot adăuga și Meuse și Rinul, mai puțin importante pentru Franța, dar fluvii majore la nivel european.
Vegetația in Franța este una variabila. In Munții Alpi sunt păduri de foioase (fag, stejar) și de conifere, ocupând peste un sfert din teritoriul Franței. In landele nisipoase de S-V, se dezvolta păduri de pin, iar in Insula Corsica este dominant maquisul mediteranean. Fauna este relativ bogata; pasari (flamingo, egrete etc.), ursi (in Pirinei), vulturi, marmote etc.
Populația este una foarte mare, ajungând la un număr de 67,39 milioane de cetățeni (în 2020).
Orașele sunt de o frumusețe rară. Top 5 dintre ele sunt: Paris (orașul luminilor sau orașul îndrăgostiților) , Lyon ( celebru pentru bucătăria și gastronomia sa, dar și pentru arhitectura și istoria bogata), Bordeaux (cunoscut pentru vinurile produse, dar are si cele mai multe clădiri istorice din Franța, după Paris), Nisa ( ocupă locul 5 la numărul de locuitori, fiind numit capitala Coastei de Azur) și ultimul, dar nu cel din urmă , Strasbourg ( capitală a Alsaciei și unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa pentru cultura sa nemțească și franceza ).
Economia Franței este o combinație de multe întreprinderi private (peste 2,5 milioane companii înregistrate) și de importante (dar în scădere) intervenții ale guvernului care păstrează o influență puternică asupra anumitor sectoare.
Principalele resurse naturale ale Franței: cărbune, gaze naturale, uraniul, energie hidroelectrică, energie eoliană, bauxită, minereu de fier și energie termică și solară.
Agricultura constă în: cereale, grâu, porumb și zahăr.
Franța este una dintre primele țări care a experimentat Revoluția Industrială la începutul secolului XIX. Industria sa este marcată în primul rând de industria cărbunelui și oțelului ( minele de fier și cărbune sunt exploatate în nordul și estul țării).
Turismul în Franța este un sector economic important , atât pentru francezi care aleg să -și petreacă vacanța, și străinii care vin să facă o viață. Conform cifrelor Organizației Mondiale a Turismului , din anii 1990, Franța a fost destinația turistică numărul unu în lume (89 de milioane de sosiri de turiști internaționali în 2017), dar se află pe locul șase în ceea ce privește frecvența.

Sper că este bine! Mult succes!❤️

Utilizator anonim: Îmi cer scuze, dar nu mă lasă să pun bibliografia!☹️
Alte întrebări interesante