Limba română, întrebare adresată de maryy33, 9 ani în urmă

caracterizarea lui alexandru lapusneanul clasa 7

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zmanu21
26
      Costache Negruzzi este unul dintre scriitorii reprexzentativi ai literaturii romane,remarcandu-se prin operele sale de inspiratie istorica.
     Nuvela ''Alexandru Lapusneanu'' are in centrul actiunii personajul eponim , un personaj negativ, complex si cu atestare istorica ce are ca trasatura dominanta, cruzimea. 
     Alexandru Lapusneanul este surprins de catre autor in ipostaze diferite, portretul sau complex, fiind conturat din lumini si umbre cu ajutorul modalitatilor diverse de caracterizare-directa de catre narator sau alte personaje, sau indirect prin fapte, vorbe, mediul de a gandi si de a simti sau modul de viata.
     Autorul insistta asupra portretului moral, cel fizic, fiind prezentate doar cateva detalii de vestimentatie. Lapusneanul este prezentat la inceput alaturi de vornicul sau-''inarmati din cap pana-n picioare''- avand calitati de ostean si luptand pentru idealurile sale.
    Este impresionant momentul de la biserica cand domnitorul-''impotriva obiceiului sau''- este imbracat ''cu toata pompa domneasca''(caracterizare directa de catre narator). Se subliniaza astfel capacitatea de a disimula a personajului pentru a-si atinge scopul.
   Caracterizat indirect ,prin vorbe, Lapusneanul isi impune vointa si autoritatea in fata celorlalti-''Daca voi nu ma vreti, eu va vreu''-.
    Caracterizat indirect, prin intermediul relatiei cu celelate personaje, Alexandru Lapusneanul este inteligent,viclean, dotat u abilitate psihologica deosebita. Acesta il pastreaza pe Motoc ca aliat, doar pentru a-i fi folositor mai tarziu. 
    Fata de sotia sa, desi are sentimente puternice de iubire-''frumoasa mea doamna'', nu ezita sa fie violent, atat in limbaj ,cat si in gesturi, atunci cand o simte potrivnica-''muiere nesocotita''-.(caracterizare indirecta prin vorbe si modul de a simti)
    Cruzimea domnitorului nemanifestata in prima domnie, se manifesta treptat si atinge epogeul la ospatul domnesc, cand din capetele boierilor omoratise realizeaza  un inspaimantator-''leac de frica''-o piramida de capete-.
    Alexandru isi pune amprenta asupra mediului in care traieste, influentand negativ celelalte personaje. Astfel, sotia sa Ruxanda este nevoita in final sa-si otraveasca sotul, ajutata de Spancioc si Stoici si binecuvantata de mitropolit. 
     In concluzie, Alexandru Lapusneanul impresioneaza cititorul prin caracterul sau puternic, prin inteligenta si capacitatea de a disimula, dar mai ales printr-o cruzimea iesita din comun. 

Alte întrebări interesante