Caracterizarea lui Baiazid din Scrisoarea 3 de Mihai Eminescu
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Mihai Eminescu prezinta lupta de la Rovine si face portretul in antiteza a celor doi conducatori de osti , Mircea care conduce armata romana, si Baiazid sultanul otoman.
Baiazid ii vorbeste domnitorului pe o voce ridicata si plina de dispret.
Ca sa-l impresioneze, ii povesteste lui Mircea prin cate batalii a trecut, ce victorii stralucite a obtinut.
Chiar de la inceput discursul lui Baiazid este incisiv,ba chiar jignitor, numind armata romana si pe conducatorul sau un ciot care este cu neputinta sa-i stea in cale. "Cum cand lumea mi-e deschisa a privi gandesti ca pot Ca intreg Aliotmanul sa se impiedice de-un ciot?.Si mai mult, Baiazid il numeste cu mare dispret il numeste "batrane. "O, tu nici visezi batrane, cati in cale mi s-au pus"Si de crunta-mi vijelie tu te aperi c-un toiag?Si purtat de biruinta sa ma-mpiedec de-un mosneag?. Baiazid il lasa sa vorbeasca si se cam inspaimanta de vorbele acestea, dar nu lasa sa se vada. "Mosneagul Mircea isi probeaza toate faptele si vorbele pe campul de batalie, iar Baiazid trece prin momente groaznice din care nu se stie cum va iesi.
Caracterizarea celor doi conducatori de osti se face prin discursul acestora. Cartacterizarea este indirecta, deoarece se face chiar prin spusele lor. Mircea reprezinta personajul binelui, iar Baiazid este personajul negativ, din lupta intre bine si rau.
Baiazid este orgolios, plin de ingamfare si vorbeste arogant. Chiar daca are osti multe, el nu a stiut sa le foloseasca, dar si oastea dusmana a fost foarte curajoasa si a lovit ca gerul si crivatul. Conducatorul otoman este rau si crud, pentru ca pe el nu-l intereseaza daca mor ostenii lui in lupta, dar aceasta este castigata. El este dornit sa lupte, sa cucereasta tot mai mult pamant.
Explicație: