Limba română, întrebare adresată de alexx592, 8 ani în urmă

Caracterizarea lui ghita din moara cu noroc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de waxaca7145
77

Răspuns:

Este personajul principal al nuvelei psihologice “Moara cu noroc” de Ioan Slavici. Este un personaj complex realist, surprins in evolutie. Autorul nu pune accent pe aspectul fizic, de aceea nu este caracterizat direct sau ci pune accent pe pe portretul moral si astfel aflam despre el ca era un om cinstit si prevazator.Ghita la inceput este un cizmar harnic, bun meserias, un om cinstit, cumsecade, iubitor de familie, dar in acelas timp el era nemultumit de conditia sa sociala.

Ghita este caracterizat in mod direct de catre narator, iar autocaracterizarea si opiniile celorlalte personaje subliniaza atat trasatura dominanta a personajului – dorinta de castig, cat si alte trasaturi. In mod indirect, portretul moral al personajului se evidentiaza tot mai bine pe parcursul nuvelei, totodata faptele si vorbele acestuia evidentiind din nou trasatura lui principala. Portretul lui fizic nu este evidentiat, accentul cazand pe cel moral. Propriile afirmatii ale lui Ghita intr-un monolog interior evidentiaza in acelasi timp slabiciunile lui, dar si un mijloc de autoaparare prin victimizare (Ei! Ce sa-mi fac?…Asa m-a lasat Dumnezeu!… Ce sa-mi fac daca e in mine ceva mai tare decat vointa mea? Nici cocosatul nu e insasi vinovat ca are cocoasa in spinare.”).

Relatiile lui Ghita cu personajele din opera variaza in functie de ipostaza morala in care se afla acesta si evidentiaza trasaturile caracteriale ale acestuia. In prima parte a nuvelei, Ghita se dovedeste a fi un sot credincios, intelegator si grijuliu in timp ce in cea de-a doua parte devine un om ursuz, inchis in sine, apasat sufleteste din pricina constiintei incarcate si in cele dinurma ucigas. Relatia cu sotia sa se destrama si si se raceste pe parcursul subiectului, el devenind violent in timp ce ea devine dezamagita de propriul sot. Ea incepe sa il aprecieze pe Lica tot mai mult pentru ca ii acorda mai multa atentie decat sotul ei, fiind mai sigur pe sine, inspirandu-i protectie si siguranta, iar in final ea i se daruieste Samadaului.

In concluzie, Ghita, personajul principal al nuvele psihologice “Moara cu noroc” de Ioan Slavici este conturat in mod realistic tipic nuvelei psihologice, al carui statut social si moral se schimba pe parcursul operei.

In opinia mea, Ghita reprezinta tipul omului slab, fara autoritate si conform vorbelor sotiei sale, o muiere imbracata in haine barbatesti care desi este un om bun, este condus de propriile vicii, fiind insa constient de acest lucru, dar considera ca nu are de ales.

Explicație:


sandor1977: Mersi tare frumos!
Alte întrebări interesante