Limba română, întrebare adresată de Gx29, 9 ani în urmă

caracterizarea lui Ghita Pristanda din O scrisoare pierduta 10 randuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
53

Salut !

❁❁❁❁❁

Ghiță Pristanda este un personaj complex și mai interesant decât celelalte personaje ale comediei lui Ion Luca Caragiale, poate și pentru că el nu intră în dependeță și interes direct cu drama comediei, devenind un simplu instrument. Statutul său existențial, dictat de poziția socială, se fixează în limitele servilismului voit umil, asumat conștient, cu care, de altfel, își motivează și micile venituri ilicite: „ Statul n-are idee de ce face omul acasă, ne cere numai datoria; dar de ! nouă copii și optzeci de lei pe lună; famelie mare, renumerație mică, după buget ”. Pentru el comandamentul suprem este „ datoria ” convertită, în fond, ca acțiune pentru sine, pentru că este suficient de isteț să înțeleagă că, într-o societate a convențiilor și compromisurilor, își poate exersa funcția cu o maleabilitate care să-i asigure liniștea.

Dacă vom privi piesa în universul ei interior, vom observa că, spre deosebire de celelalte personaje, Ghiță Pristanda este mai mult o marionetă a celor din jur, decât a scriitorului ( autorului ), în a cărui atitudine față de acest personaj pare a se strecura o undă de compasiune.

Profilul personajului complex este realizat și prin intermediul comicului de limbaj, de situație, dar și a comicului de nume. Lipsit de educație și cu o gândire rudimentară, are ticuri verbale: „ curat murdar ” sau „ curat constituțional ” și folosește greșit neologismele. Caracterul slugarnic reiese chiar din numele său care provine de la un joc moldovenesc în care se bate pasul pe loc.

În concluzie, personajul construit complex, din umbre și lumini, farmecă până astăzi publicul.

Ne amintim !

Personajul este o ipostază prin care scriitorul își exprimă în mod indirect gândurile, sentimentele și atitudinea în opera epică sau dramatică.

Tipurile de personaje:

  • după locul ocupat în operă - principale, secundare, episodice, figurante;
  • după semnificația morală - pozitive și negative;
  • după modul în care sunt construite - individuale și colective;

Ce cuprinde caracterizarea unui personaj ?

  • cuprinde trăsăturile prezentate direct și indirect de către autor sau de către alte personaje sau prin autocaracterizare;

Se redactează urmând următorul plan:

  • Introducerea: -  încadrarea personajului în operă - locul, tipul, statutul;
  • Cuprinsul: - prezentarea însușirilor fizice și morale și modalitățile de caracterizare;
  • Încheierea: - opinia personală despre personaj;

Alte întrebări interesante