Limba română, întrebare adresată de MihaelaEla554, 8 ani în urmă

Caracterizarea lui Hagi Tudose 150-250 de cuvinte. Va rooggg! Am nevoiee! Dau coronita!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
135

Hagi Tudose este unul din personajele reprezentative si genial creat al literaturii romanesti. Hagi Tudose este tipul concret al avarului avand ca trasatura dominanta patima sa fata de bani , care-l dezumanizeaza si il aduce in pragul nebuniei. Personajul este urmarit in evolutie din copilarie si pana la batranete, pe masura ce placerea de a economisii bani se transforma intr-o zgarcenie maladiva, distrugatoare, halucinanta.

Caracterizarea personajului se realizeaza atat direct, cat si indirect. Cele mai semnificative raman insa faptele si vorbele personajului. Portretul personajului schitat sumar de autor se completeaza treptat cu detalii semnificative:” purta pe umeri o scurteica din lastic, galbena, spalacita, patata de untdelemn si picata cu ceara.” Desi acasa "ingroapa mereu cazanele" cu galbeni, hagiului nu-i placea sa cheltuiasca nimic.

Strangand ban langa ban, el se gandea ce putea face cu banii, ca sa guste "bucuria lucrului pe care nu l-a cumparat".

Prezentarea casei hagiului ne dezvaluie alte trasaturi ale proprietarului. Casuta era mica si intunecoasa, zavorata cu grija, cu peretii „cojiti si galbeni”, tavanul negru si prafuit, mobilierul saracacios, patul de scanduri acoperit cu o patura latoasa, doua perne din paie si una de lana „imbracata intr-o fata soioasa"

Ultimele clipe ale hagiului dezvaluie tragismul acestei existente. Batran si bolnav, simtindu-si sfarsitul aproape,vazand ca nu mai rezista in frig si foame, hagiul isi calca pe inima si da un banut nepoatei sa cumpere lemne pentru foc si sa-i faca o ciorba de gaina. Considera aceasta dorinta drept o "pofta de copil", apoi se caieste amarnic pentru banii cheltuiti si-I cere nepoatei sa duca inapoi carbunii, cenusa, fulgii si bucatile de carne ramase pentru a recupera jumatate din suma cheltuita. Moartea l-a gasit singur si bolnav, chinuit de frig si foame , neprimind nimic din puterea galbenilor stransi o viata intreaga.


Aanca195: Hagi-Tudose este personajul principal al operei Hagi Tudose de Barbu Stefanescu de Delavrancea deoarece participa activ la toate momentele actiunii
Aanca195: Ca orice personaj dintr-o opera epica și mersonajul nostru, Hagi, este caracterizat atât direct cât și inditect
Aanca195: El este caracterizat direct, de către narator, în Capitolul 6, prezentându-i vestimentația "în cămașă sa petec cu petec"
Aanca195: Cea mai ampla este însa caracterizarea indirecta, ea este data de faptele, vorbele și comportamentul fata de alte personaje ale lui Hagi pe parcursul operei
Aanca195: Din faptele sale desprindem trăsătură de strangaret, când mama lui ii dădea galbeni pentru covrig, el ii strângea știind ca are o felie de pâine în ghiozdan.
Aanca195: Din vorbele sale ne dam seama ca este un om profitor deoarece casa ii era plina de bani dar el mergea și manca pe la Balcanii pana se satura.
Aanca195: Din comportamentul fata de alte personaje extragem trăsătură de muncitor a ajuns sa fie singur la prăvălie, pe încrederea dovedita
Aanca195: Hagi Tudose reprezinta tipul omului avar deoarece avea mulți bani și profita de puținul altora.
Alte întrebări interesante