Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

caracterizarea lui harap alb dau multe puncte+coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Degenator1
24

Răspuns:

Explicație:Textul dat apartine operei literare “Povestea lui Harap-Alb” scrisa de Ion Creanga si a fost publicata in revista “Convorbiri literare” in anul 1877. Personajele din aceasta opera sunt tipologizate dupa mai multe criterii, ele fiind personaje negative, pozitive, ajutoare, donatoare, etc.

Personajul principal al operei este Harap-Alb, fiind un personaj rotund, pozitiv si caracterizat direct de catre narator si de alte personaje, iar indirect este caracterizat din actiunile sale si din relatia cu celelalte personaje. El reprezinta tipul omului naiv si inocent, care dintr-un statut superior decade, insa gratie sufletului bun revine dupa multe incercari la statutul initial.

Astfel aflam de la inceput, direct de la narator ca Harap-Alb era unul dintre cei trei fii ai unui crai, ca era cel mai mic dintre ei, numele de Harap-Alb nefiind mentionat decat mai tarziu, ca o consecinta a neascultarii. (“Amu cica era odata intr-o tara de crai, un crai care avea trei ficiori.”/ “Fiu craiului cel mai mic, facandu-se atunci ros, iese afara in gradina si incepe a plange…”). Tot direct de la narator aflam ca dupa ce acesta a facut milostenie femeii, ea il sfatuieste sa mearga sa ceara costumul tatalui sau, costum pe care l-a imbracat cand a fost mire. Fiul de crai asculta si se duse, astfel el toata calatoria a fost imbracat intrun costum vechi, pornind la drum nu cu o infatisare grandioasa si cu suflet las asemeni fratilos sai ci foarte modest insa cu o atitudine de invingator. Mai apoi dupa ce avansam putin in actiunea propriu-zisa, respectiv dupa sosirea spanului si a lui Harap-Alb la imparatia lui Verde-Imparat, descoperim singura caracterizare directa adresata lui Harap-Alb, facuta de alte personaje respectiv de catre verisoarele sale, insa tot exprimata de catre narator, atunci cand vorbeau intre ele despre rautatea spanului spunand ca Harap-Alb are o infatisare mult mai placuta decat a spanului semanand mult mai bine cu ele. (“Si din ceasul acela, au inceput a vorbi intre ele (…) ca Harap-Alb, sluga lui, are o infatisare mult mai placuta…)

Sper ca te ajuta, eu pe asta am scris-o cand eram in gimnaziu!


Utilizator anonim: mulțumesc! maine o sa ai coroana și sper sa te bucuri de puncte
Degenator1: dap :)
Alte întrebări interesante