Limba română, întrebare adresată de amzuvladutp5iqdz, 8 ani în urmă

Caracterizarea lui Ilie Moromete. Dau coroana!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de analiafilip9
121


Personajul “Ilie Moromete” este personajul principal al primului volum si secundar celui de-al doilea. Volumul 1 il contureaza pe Ilie Moromete in mod complex, cap de familie, dominand copiii din prima si a doua casnicie cu autoritate, cu o pozitie centrala in lumea satului, fiindca era cel mai inteligent si abil dintre tarani. Spre deosebire de alte personaje, isi ascundea gesturile prin puterea disimularii. Volumul 2 il gaseste pe Ilie Moromete ca personaj secundar si un om dominat de timpul schimbarilor. Isi pierde cele doua valori, familia si pamantul, ca urmare moartea personajului reprezinta o stingere a lumii satului arhaic.

Moduri de caracterizare

El este caracterizat direct de catre narator si alte personaje sau autocaracterizare ori indirect prin limbaj, gesturi, fapte, atitudini fata de alte personaje sau prin nume.

Caracterizarea directa

Caracterizarea directa facuta de naratorarata ca Ilie Moromete “era cu zece ani mai mare decat Catrina” si acum avea acea varsta intre tinerete si batranete cand numai nenorociri sau bucurii mari mai pot schimba firea cuiva. Chiar la inceutul romanului, in scena cinei “Moromete statea parca deasupra tuturor”. In alt loc, naratorul spune ca “Moromete avea uneori obiceiul (semn de batranete sau poate nevoia de a se convinge ca si cele mai intortocheate ganduri pot capata glas) de a se retrage pe undeva prin gradina si de a vorbi singur.

Alte întrebări interesante