Limba română, întrebare adresată de TRIATLON, 8 ani în urmă

CARACTERIZAREA LUI ION SOBIESKI!!! DAU COROANAAA!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
6
     Ion Sobieski este personajul principal al povestirii istorice, intrucat vointa si hotararile sale genereaza derularea acesteia. 
     Autorul il caracterizeaza direct, chiar din expozitiune, cand il face o schita de portret cu referire la varsta si satrea sa sufelteasca evidentiate printr-un epitet triplu ”in floarea varstei,ganditor,necajit”. Importanta personajului si rolul care il va avea in parcursul intamplarilor care sunt reliefate printr-un adjectiv pronominal ”insusi” din ” insusi Ian Sobieski, regele Poloniei”
   Trasatura care il caracterizeaza cel mai mult pe personaj este trufia. In postura de invins, acesta traieste dramatic umilinta infrangerii si mai ales neputinta fata de un dusman pe care il considera inferior deoarece il urmareste,il hartuieste armata dar nu indrazneste sa dea piept cu el.
      Are un caracter orgolios, sufera din cauza starii armatei demoralizate,flamande si incapabile de a-si redresa situatia. Personajul, vanitos,lacom si pripit in hotarare, incearca o reabilitate a situatiei de invins si de urmarit din umbra. 
       Limbajul si reactiile sale reliefeaza infatuarea de care este stapanit. Raspunde scurt su hotarat lui Iablonoski fara drept de replica atunci cand acesta il sfatuieste sa continuie drumul deoarece au tunuri de camp nu tunuri de asalt ” N-avem tunuri? Vom lua-o dar  cu mainile ”.
      Analizand trasaturile de mai sus putem afirma ca personajul principal Sobieski este o personalitate complexa, cu limite mane, spirit de dreptate, capacitate de a pretui, cruzime dar si simt al onoarei.

TRIATLON: MERSIIIII!!!!!
Utilizator anonim: Cu placere ..
Alte întrebări interesante