Caracterizarea lui Lefter Popescu din "Două loturi" de I.L.Caragiale. Caracterizarea o pot face și singură, dar câteva idei m-ar ajuta. Mulțumesc anticipat.
Răspunsuri la întrebare
Cerință
Caracterizarea lui Lefter Popescu din ,,Două loturi" de I.L.Caragiale.
Răspuns:
Personajul principal din nuvela ,, Două loturi” de I.L. Caragiale este Lefter Popescu. Acesta este un slujbaș mărunt la un minister, un ,, împiegat”, cum îl numește șeful lui. Om comun, subaltern umil, terorizat permanent de ,,turbatul”, chemat până și în miez de noapte pentru ore suplimentare, accepta totul cu stoicism pentru a nu-și pierde slujba.
Trăsăturile personajului sunt prezentate direct de către autor, de alte personaje (comisarul Turtureanu, căpitanul Pandele) sau de personajul însuși, ori se desprind indirect din acțiune, din comportamentul, gesturile, felul de a vorbi, gândurile lui și relațiile acestuia cu celelalte personaje.
Trăind modest de azi pe mâine, împreună cu soția sa Maria, într-o căsuță ,,cu săliță” și ,,geamlâc”, Lefter discută cu consoarta despre ,,cum se scumpește viața de zi cu zi”, viață care se scurge liniștit după reguli bine știute, până în ziua când vestea câștigului neașteptat răvășește totul în jur. Perspectiva de a deveni un om bogat peste noapte și rătăcirea biletelor îl marchează profund pe micul funcționar. Evoluția lui începe în momentul aflării veștii. Lefter nu era un jucător pasionat de loterie, ba chiar mai mult, nu credea deloc în norocul său, , era pesimist, aspect ce reiese indirect din faptul că nu câștigase nimic niciodată. Urmând sfatul colegilor va cumpăra bilete cu bani împrumutați. Sceptic în privința norocului său, Lefter nu urmărește extragerile, fiind foarte surprins când va afla vestea cea mare dată de căpitan. Cuprins de panică și de nerăbdare, el se învoiește de la serviciu și răscolește toată casa pentru a găsi biletele. Dintr-un om liniștit și docil prezentat în debutul textului se transformă într-un impulsiv și violent. Astfel, relațiile cu ceilalți devin conflictuale, devenind suspicios cu toată lumea, inclusiv cu soția lui. Un episod semnificativ este cel în care din cauza nervozității sparte farfuriile.
În relația cu soția sa,Lefter se dovedește a fi necruțător, întrucât era convins că aceasta nu controlase buzunarul jachetei cenușii,lăsând biletele înăuntru. Cu toate că femeia nutrește sentimente de regret, soțul continuă să aibă aceeași atitudine violentă și de panică. În continuare, starea sa conflictuală se va manifesta și față de chivuțe, lovind-o pe una dintre ele.
Neliniștea personajului se transformă în tortură, conflictul interior adâncindu-se. Își va pierde încrederea și autocontrolul, cu un comportament instabil, trecând de stări aflate în opoziție, de la deznădejde la speranță, de la furie la blândețe. El intră în conflict cu toată lumea, soție , prieteni sau dușmani.
Obsedat de această problemă și agitat, eroul îi surprinde pe necunoscuți prin neliniștea trădată de un comportament schimbat,conflictual,așa cum observă și comisarul Turtureanu : ,,De mare belea mi se pare că m-ai dat, nene Popescule, cu ipohondriile dumitale”.
De asemenea, acest om obișnuit , simplu funcționar, orbit de iluzia unei îmbogățiri neașteptate, nu poate rezista perspectivei de a-și vedea visul năruit, Lefter Popescu este victima hazardului, care a hotărât ca el să rămână un mare ghinionist și un om simplu, așa cum a fost toată viața.
În final,soarta tristă a lui Lefter Popescu nu este înfățișată cu ironie de autor, ci mai mult cu înțelegere și compasiune. Nuvela are accente aparent comice, în realitate este drama tulburătoare a unui om simplu copleșit de soarta potrivnică.
Explicație:
Personajul este o instanță ficțională care transmite mesajul autorului. Nu se confundă cu o persoană reală, chiar dacă are un model din realitate.
Personajele pot fi:
- principale, secundare, episodice;
- individuale, colective;
- exponențiale/ reprezentative.
Caracterizarea personajului se realizează prin modalități:
A. directe:
- vocea naratorului;
- vocea altor personaje;
- autocaracterizare.
B. indirecte:
- fapte;
- atitudini;
- limbaj;
- relația cu alte personaje;
- mediul în care trăiește;
- vestimentația.
Pentru a caracteriza un personaj din text:
1.recitește cu atenție textul;
2.precizează statutul personajului în funcție de
- gradul de participare la acțiune (principal, secundar, episodici);
- gradul de individualizare (individual,colectiv);
- gradul în care ilustrează comportamentul uman (exponențiale/ reprezentative.)
3.selectează citate reprezentative pentru a ilustra trăsăturile fizice și morale;
4.exemplifică mijloacele de caracterizare identificate
5.numește trăsăturile personajului pentru care ai optat
6.prezintă relația dintre personajul ales și celelalte personaje.
Succes!