Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Caracterizarea lui Lefter Popescu!! Urgent!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de angelalazar56
30

Lefter Popescu este personajul principal al nuvelei „Doua loturi” de I. L. Caragiale. Motivul este ca el participa la toate momentele acţiunii, iar celelalte personaje acţionează in funcţie de comportamentul si de atitudinea lui.

El este un funcţionar mărunt, un angajat neînsemnat al statului si duce o existenta strâmtorata. Starea lui sociala si materiala sunt evidenţiate chiar prin numele pe care îl poarta, care sugerează lipsa banilor, adică sărăcia (Lefter) si banalitatea (Popescu – un nume pe care îl poarta foarte, foarte mulţi oameni). Numele sau este predestinat unui om care nu va avea niciun fel de câştig in viata, nici pe plan profesional, nici pe plan material.

          Lui Lefter Popescu ii surâde ideea de a se îmbogăţi peste noapte, chiar daca la început este sceptic in privinţa câştigurilor. Totuşi, împrumuta bani de la căpitanul Pandele pentru a juca, cu condiţia sa-i dea acestuia zece la suta din câştig. Când isi da seama ca a pierdut biletele de loterie, el devine obsedat de găsirea acestora si este gata sa renunţe chiar si la slujba. După ce isi aminteşte ca a pus biletele in jacheta, el devine violent, brutal si intra in conflict cu toţi, indiferent ca e vorba de soţie, de prieteni, sau duşmani. El se comporta astfel deoarece este suspicios si are impresia ca toţi sunt invidioşi ca el va deveni bogat.

          Momentele de generozitate, dar una din interes, sunt pentru căpitanul Pandele (care i-a împrumutat banii pentru a juca la loterie si pentru comisarul Turtureanu, care l-a ajutat la găsirea biletelor. Lefter Popescu trece de la o stare la alta: de la speranţa la disperare si de la deznădejde la explozii de furie: tipa la soţie, sparge farfuriile si le bate pe chivuţe.

          Când găseşte biletele, el trăieşte clipe de fericire si satisfacţie: isi înaintează demisia sefului, pe care îl considera egal.

Aceasta fericire durează foarte puţin, deoarece biletele erau inversate, iar atunci când constata ca visul sau de îmbogăţire s-a năruit, devine disperat. In acest moment se comporta ca si un nebun: îl jigneşte pe bancher, isi da palme si pumni, bate din picioare, se jeleşte, face un tărăboi de nedescris.

Alte întrebări interesante