Limba română, întrebare adresată de Gigantul, 9 ani în urmă

Caracterizarea lui Manole din balada populara "Monastirea Argesului"...Daca se poate sa fie completa:D

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
35

Salut !

❁❁❁❁❁

Preluând mitul jertfei pentru creație, Lucian Blaga plasează acțiunea dramei Meșterul Manole, după tradiția folclorică, în „ timp mitic românesc ”. Apar aici motivul destinului și ideea confruntării dintre satanic și divin. Construcția personajului principal Manole este o lucrare materială, informă, care necesită un duh transferat de la meșter la jertfă. Pe plan estetic, lucrarea este o împletire între tehnică și har, harul reprezentând creatorului suferința.

Manole este artistul desăvârșit, stăpânit de patima zămislirii, iar la realizarea portretului său contribuie atât elemente de caracterizare indirectă care sunt realizate prin fapte, gesturi și limbaj, cât și cele directe care sunt realizate prin opinia altor personaje și prin autocaracterizare.

Perseverența, ambiția și strădania meșterului sunt zadarnice deoarece personajul principal realizează fiecare detaliu punându-și la punct fiecare plan. Ceea ce consideră perfecțiune se dovedește a fi vulnerabilitate. Confruntarea dură cu zidarii care vor să abandoneze lucrarea pune în evidență pasiunea de a construi, ambiția supremă care învinge slăbiciunea umană, dar și ezitarea.

Lucian Blaga face din jertfa rituală o dramă umană zguduitoare. Patima pentru frumos ia forma poeziei în cel mai autentic spirit al tradiției folclorice. Năzuința meșterului zidar este a creatorului care vrea să atingă absolutul pe drumul său propriu.

Ne amintim !

Personajul este ipostaza prin care scriitorul își exprimă în mod indirect gândurile, sentimentele, atitudinea, în opera epică sau dramatică.

Tipurile de personaje:

  • după locul ocupat în operă - principale, secundare, episodice, figurante;
  • după semnificația morală - pozitive și negative;
  • după modul în care sunt construite - individuale și colective;

Alte întrebări interesante