Limba română, întrebare adresată de geofu098, 8 ani în urmă

Caracterizarea lui Mircea din Jurnalul Adolescentului Miop in 2 pagini va rog! Este urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristinaconstantin83
3

Răspuns:

Caracterizare de personaj

-Mircea Eliade-

-Adolescentul Miop-

Caracterizarea personajului literar reprezintă o compunere pe baza informațiilor din textul literar, prin care se evidențiază trăsăturile morale și cele fizice ale personajului, precum : comportament, atitudine, limbaj, idei, aspect fizic și vestimentație. Toate trăsăturile reies din evenimentele prezentate în text și din relațiile acestuia cu celelalte personaje.

Cele două mijloace de caracterizare sunt : caracterizarea directă și caracterizarea indirectă.

Caracterizarea directă, este realizată de : autor , personaje (portretul) și autocaracterizare (autoportretul) .

Autocaracterizarea reprezintă modul în care personajul se caracterizează pe sine .

Caracterizarea indirectă reiese din faptele, comportamentul, atitudinea și gândurile personajului.

Romanul "Adolescentul Miop" de Mircea Eliade este un roman subiectiv (scris la persoana |) ceea ce înseamnă că toate evenimentele sunt relatate din perspectiva naratorului .

Titlul romanului, reprezintă o trăsătură a autocaracterizării personajului-narator : un adolescent miop cu multe complexe.

Mircea Eliade este un personaj rotund, principal, subiectiv și pozitiv .

Portretul fizic al personajului este dezvoltat cu ajutorul autocaracterizării : "un adolescent miop, urat si plin de coșuri". .

Personajul este foarte complexat în ceea ce privește aspectul său fizic : urât și plin de coșuri . Această afirmație reiese din întâmplările și reacțiile ulterioare ale acestuia . Se simte inferior față de cei din jurul lui , motiv pentru care refuză să ia contact cu fetele . Când iese în parc cu o fată , o sărută și aceasta se sperie ulterior tânărul afișează o atitudine de superioritate , deși în sufletul lui conștientizează faptul că a greșit dar nu dorește să recunoască acest lucru .

Este un adolescent nesigur pe el și pasionat de lectură . Pentru a uita de "defectele" lui , preferă să se refugieze în cărți și să citească ; luând drept idoli , anumite personalități literare .

În partea a ||- a a romanului , personajul se mai maturizează , acceptând-use pe sine și scăpând puțin de micile complexe sperând că într-o bună zi v-a găsi o fată care să-l placă exact așa cum este .

Putem spune că este curios, un personaj căruia îi place să se sfătuiască cu cei din jur și să ceară ajutorul atunci când are nevoie : acesta apelează la verișoara lui Vali, pentru a afla câte ceva despre mintea fetelor .

În momentul când este la pământ se auto compară cu o "z*®eanță" ; pe măsură ce devine mai hotărât și câștigă încredere de sine , vrea să privească în ochi "miile de zd®e?țe" . Încrederea prea mare de sine pe care și-o acordă și independența duc la hipertrofierea eului .

Așa se explică și scrierea cu majuscule de cel puțin patru ori față de cuvântul : "EU" . Însă acest aspect nu are legătură cu narcisismul .

Este un personaj închis în el (nu are contact cu fetele) , este un personaj nesigur pe el (nu a avut nici o relație) și se simte marginalizat de colegi ; (aceștia râd pe seama lui , pentru că este miop) : "Cum citește dacă este miop?" .

El este o fire mai tăcută (nu prea comunică cu familia lui) .

Sunt momente când se consideră superior , cum ar fi : la școală când acesta se consideră mai bun decât profesorii lui .

În concluzie , personajul Mircea Eliade , personaj-narator , subiectiv , este un personaj rotund , pozitiv , timid și nesigur pe el, care are complexe legate de aspectul său fizic .

Explicație:

Dumnezeu să te ajute să iei o notă mare ! Sper că îți este de ajutor , ceea ce am scris . Însă , sfatul meu este să nu te bazezi 100% pe această caracterizare de personaj . Cu siguranță am greșit așa că te sfătuiesc să fii atent/ă când scrii . Succes!

z*®eanță = * = d , ® = r . (am scris așa , pentru că nu mă lăsa să postez )


geofu098: Multumesc mult :)
Alte întrebări interesante