Religie, întrebare adresată de dianaanime, 8 ani în urmă

Caracterizarea lui Moise în 25 rânduri. Plss​


dianaanime: pls ajutațimă

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de costinionelaelena
2
Răspuns:
El este cunoscut la evrei ca Moșé Rabenu („Moise Învățătorul nostru”) sau, mai rar, Moșé ben Amram, Moise, fiul lui Amram, și este, după tradiția lor religioasă, cel care a primit Legea divină (Tora) pe Muntele Sinai și fondatorul religiei evreilor - iudaismul. De aceea, această religie este uneori numită și mozaism, după Moise.

Potrivit cu narațiunea Vechiului Testament (Pentateuh sau Pentateuc), Moise a fost cel mai de seamă din profeții evreilor.[7] Credința în profeția lui este definită ca principiul al șaptelea din cele douăsprezece principii ale credinței iudaice, așa cum au fost formulate în crezul lui Rabbi Moshe ben Maimon (Maimonide). Data tradițională a nașterii și a morții sale în calendarul evreiesc este 7 Adar.

Moise este considerat un profet din cei mai însemnați și de alte religii monoteiste -precum creștinismul și islamul. Samaritenii îl consideră drept unicul profet.Moise[6] (în ebraică משה, Moshe, citit Moșe cu accentul pe "e") este socotit de tradiția iudaică, iar pe urmele ei, și de cea creștină, un profet și etnarh, conducătorul triburilor israelite ieșind din Egipt (după una din cronologiile presupuse, în jurul anului 1250 î.Hr.)Moise este un nume de origine semită (din limba ebraică: משה, mōše, însemnând „scos din [apă]”) purtat de mai mulți sfinți și personalități ai Bisericii Ortodoxe.

Acest nume mai prezintă formele populare rar întâlnite: Moicea, Moisi, Moisil, Moisin și Moiș.
Explicație:Moise Nicoară (30 noiembrie 1784 – 10 octombrie 1861) — luptător pentru drepturile românilor din Banat și Crișana
Moise Vodă (†29 august 1530) — domn al Țării Românești între 1529-1530
Moise Movilă (1596–1661) — domn al Moldovei între 1630-1631 și 1633-1634

Alte întrebări interesante