Caracterizarea lui ,,Pintea viteazul "
Răspunsuri la întrebare
╔════════❀
Bună!
╚════════❀
╔════════❀
Răspuns:
╚════════❀
Instanța narativă prin care autorul textului își exprimă în mod indirect concepțiile, ideile, sentimentele și gândurile este personajul literar, al cărui caracter este conturat prin evenimentele desfășurate în opera literară.
În balada populară "Pintea Viteazul", se remarcă personajul principal Pintea, care este caracterizat direct de către narator și alte personaje și caracterizat indirect prin faptele, limbajul, gesturile și relațiile cu celelalte personaje. Astfel fiind conturat un personaj epic complex.
Pe de o parte, caracterizarea directă a personajului principal se realizează de către narator, care îi conturează portretul fizic, din secvența "Era Pintea cel voinic" fiind evidențiate trăsăturile specifice, precum voinicia, puterea. De asemenea, portretul moral este conturat prin caracterizarea directă realizată de narator, care marchează discreția, diplomația și istețimea lui Pintea prin secvența "Pintea cel tăcut/Dar la minte priceput". Din versurile "Pintea toate le făcea/Nicio vorbă nu scotea" se creionează trăsături morale importante, precum hărnicia, supunerea, fiind un om care demonstrează prin fapte, nu prin vorbe deșarte. Protagonistul era nemulțumit de soarta sa, fapt marcat de compătimirea oferită de narator - "Multe rabdă săracul".
Pe de altă parte, caracterizarea indirectă se realizează prin dialog, protagonistulul fiind viteaz și fără frică de moarte, gata oricând pentru lupta pentru dreptate, fapt marcat de replica sa plină de determinare, precum "-Las să vie cât de mulți/Să ai cu cin' să te lupți/Că eu legat nu mă dau/Până pe picioare stau/Eu de moarte nu am frică". Prin faptele realizate de Pintea este conturată caracterizarea indirectă, acesta dorindu-și un nou destin și prin părăsirea codrului ajunge să ia în mâini o viață nouă, plină de aventuri și obstacole. Se poate observa din comportamentul său că trăsătura dominantă de caracter este curajul/vitejia, accentuată de atitudinea sa ilustrată în secvența "În dușmani năvală da/Și amar că mi-i culca". Totodată, Pintea demonstrează o dragoste mare față de tovarășii săi, trăsătură marcată prin replica "-Fraților, fârtaților...". Astfel, caracterizarea indirectă se realizează și prin accentuarea relației cu alte personaje, Pintea fiind cel care a ajuns să-i motiveze pe tovarășii săi să fie buni luptători și curajoși ca el.
Atitudinea sa este una demnă de admirat, fiind un om puternic atât în fapte cât și în vorbe, iar puterea exemplului său a ajuns să-i motiveze pe ceilalți să-i urmeze. Astfel, trăsătura dominantă a lui Pintea este curajul, care marchează existența unui personaj monumental.
Așadar, Pintea reprezintă tipul omului curajos, harnic și ambițios, care își dorește să-și depășească condiția și nu acceptă nedreptățile, devenind un erou prins între filele baladei populare, un personaj marcant din literatura neamului românesc.
╔════════❀
Succes!
╚════════❀