Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Caracterizarea lui Praslea... Va rog si fara internet ca o sa dea note pe tema asta :D Va rog ajutati-ma

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alesyo
23
Prâslea este eroul basmului ”Prâslea cel voinic și merele de aur”, care reprezintă forțele binelui aflate în confruntare cu cele ale răului.
Numele personajului indică calitatea de mezin al familiei împăratului,iar epitepul ”cel voinic” aflat în titlu,subliniază forța fizică și vitejia acestuia.
Prâslea dorește ”să-și încerce și el norocul” păzind mărul cu mere de aur,după ce frații mai mari ,dar și alți voinici nu reușiseră.Chiar tatăl său nu are încredere în capacitatea acestuia de a reuși datorită vârstei sale prea fragede și a lipsei de experiență (”Fugi d-aci,nesocotitule”,”un mucos ca tine”).Insistent și dornic de al mulțumi pe tatăl său,el reușește să-l convingă să-l lase să păzească pomul.
(...)
Calitățile morale ale eroului sunt umane,dar el dovedește și trăsături supranuturale;are o putere neobișnuită,iar în lupta cu zmeul cel mic,se transformă în foc,așa cum se întâmplă și cu zmeul.
(...)
Așadar,Prâslea eroul basmului ”Prâslea cel voinic și merele de aur” sintetizează calități morale și fizice,unanim apreciate:vitejia,curaj,altruism,isteșime...

Alte întrebări interesante