caracterizarea lui Prislea cel voinic din basmul Prislea cel voinic si merele de aur
Răspunsuri la întrebare
Salut !
❁❁❁❁❁
╔════════❀
Personajul principal al basmului, Prâslea este o imagine generalizatoare a binelui. Numele său redă particularitatea eroului: cel mic, dar și cel mai viteaz și curajos. Trăsăturile lui se deslușesc din faptele și evenimentele în care se implică, desfășurate pe tărâmul nostru, dar și pe celălalt, în relațiile cu alte personaje participante la acțiune.
Isteț, cu simț practic, își face un plan ingenios: se așează între două țepușe pentru a birui somnul și își ia „ cărți de citit ”. Tenace, cu spirit de dreptate, vreă să pedepsească răufăcătorul și astfel, împreună cu frații, pleacă să-l găsească.
Portretul său moral se conturează prin caracterizarea indirectă, bazată pe limbaj, fapte, comportament, relația cu restul personajelor.
Prâslea salvează puii unei păsări zgripțuroaice, care, drept recunoștință, îl scoate la suprafața pământului. Întors acasă, eroul nu este scutit de încercări. După ce trece cele trei probe și este recunoscut de împărat și frați, își dovedește mărinimia, deoarece nu se răbzună, ci așteaptă dreptatea divină.
Cinstit și viteaz, înțelept și generos, Prâslea învinge tot ce reprezintă răul, fiind un simbol al triumfului ideii de bine.
╚════════❀
★ Câteva detalii despre ce este un personaj ★
- Personajul este o ipostază prin care scriitorul își exprimă în mod indirect gândurile, sentimentele, atitudinea, în opera epică sau dramatică.
- Tipurile de personaje: după locul ocupat în acțiune - principale, secundare, episodice și figurante; după semnificația morală - pozitive și negative; după modul în care sunt construite - individuale și colective;
- Caracterizarea unui personaj cuprinde trăsăturile prezentate direct și indirect de către autor / de către alte personaje sau prin autocaracterizare ( ceea ce spune personajul despre sine );