Limba română, întrebare adresată de 7aredmi7, 8 ani în urmă

Caracterizarea lui Tudor Șoimarul al textului Neamul Șoimăreștilor​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
6

Pentru a putea realiza caracterizarea personajului Tudor Șoimaru trebuie să citim cu atenție romanul istoric Neamul Șoimăreștilor de Mihail Sadoveanu.

Iată câteva idei:

Tudor Șoimaru, urmașul unei familii de răzeși, originară din ținutul Orheiului este personajul principal, pozitiv și central al romanului istoric Neamul Șoimăreștilor scris de Mihail Sadoveanu.

Personaj complex, exponențial, reprezentativ pentru marea familie a răzeșilor din Șoimărești, Tudor Șoimaru este un personaj tipic sadovenian: un personaj excepțional, pus în situații excepționale, încercat de sentimente si pasiuni mistuitoare.

Autorul îl prezintă ca pe un personaj în evoluție, surprins în acțiune, care întruchipează idealul de frumusețe morală a omului din popor, înzestrat cu o mulțime de însușiri nobile: bărbăție, patriotism, generozitate, loialitate, vitejie, compasiune față de cei oropsiți, demnitate, devotament sau spirit justițiar.

Pentru realizarea acestui portret complex autorul foloseste absolut toate procedeele cunoscute: caracterizare directă, dar și indirectă, prin prezentarea acțiunilor eroului si o fină analiză psihologică.

Portretul fizic este schițat sumar, iar portretul moral se dezvăluie treptat, în mod indirect.

Capitolele în care găsim mai multe informații pentru a putea realiza un portret cât mai complex al acestui personaj sunt:

  • cap XIII care evocă întâlnirea lui Tudor Șoimaru cu satul natal și transformarea acestuia dintr-un oștean fără țară într-un apărător înfocat al acesteia;
  • descrierea conflictului interior când trebuie să aleagă între dragoste si datorie (purtarea Magdei din Polonia marchează rezolvarea conflictului și revenirea definitivă lângă ai săi)
  • cap. XX XV în care este înfățișat  punctul culminant și deznodamântul acțiunii (Tudor îl pedepseste prin moarte pe Orheianu) etc.

Ne amintim:

Mijloacele de caracterizare pot fi:

  • directe (naratorul realizează caracterizarea prin descriere sau personajul se autocaracterizează)
  • indirecte (trăsăturile personajului sunt deduse de cititor prin fapte, limbaj, relația cu alte personaje, gânduri, sentimente etc.)

Mai multe despre caracterizarea unui personaj aici: https://brainly.ro/tema/5017521

Succes și spor la teme!

Alte întrebări interesante