Limba română, întrebare adresată de teofanamocanu24, 8 ani în urmă

caracterizarea marei din romanul mara de ioan slavici​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de darius182002
8

Răspuns:

Mara este un personaj complex şi reprezentativ pentru concepția artistică a lui Slavici. Portretul fizic, conturat cu detalii, trimite sugestiv la trăsăturile morale.  „Muiere mare, spătoasă, greoaie şi cu obrajii bătuți de soare, de ploi şi de vânt”, Mara sta  toată ziua, „neobosită şi energică”, la tejgheaua plină de poame, de turtă dulce, de peşte, în  timp ce copiii se zbenguie „printre picioarele oamenilor”. Femeie aprigă, cu un ascuțit simț  al demnității umane, se hotărăşte să strângă bani, ca să scape de sărăcie şi să-şi crească cei  doi copii, pe Trică şi Persida

Mara nu este lacomă, setea de banii nu o dezumanizează, fiind mereu motivată şi  animată în acțiunile ei de dragoste maternă.

Fire energică şi ambițioasă, Mara ascunde sub masca asprimii, o mare sensibilitate şi suferă  de fiecare dată când copiii ei trec prin dificultăți, fiind întotdeauna de partea lor.Curajoasă, autoritară, Mara are o putere  

de muncă şi o inteligență pragmatică, izvorâte din experiența ei de viață şi de aceea nu  cheltuieşte cu uşurință pentru copiii ei, deşi îi iubeşte enorm. Inventivă, aceasta găseşte întotdeauna modalitatea de a-şi realiza planurile în ceea ce-i  priveşte pe copii cu cât mai puțină cheltuială.

Mara întruneşte toate virtuțile ce compun  viziunea etică a lui Slavici, care construieşte astfel o eroină demnă de toată prețuirea şi față  de care are simpatie şi înțelegere.

Explicație:

Alte întrebări interesante