Limba română, întrebare adresată de loriena23, 9 ani în urmă

Caracterizarea parintelui Trandafir din Saraceni . -Popa Tanda-

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Deeeeeeeea
37
             Popa Tanda din nuvela omonima este personajul princial al operei, deoarece participa activ la toate momentele actiunii. El ilustreaza conceptia scriitorului conform careia literatura poate fi o sursa de educatie, impunand un model uman demn de urmat. 
      Acesta este caracterizat direct atat de catre narator, de alte personaje, iar faptele, relatiile cu celelalte personaje si numele constituie puncte de reper in caracterizarea indirecta.
                 
Inca din incipitul textului este caracterizat direct de catre narator, modalitate prin care ni se ofera informatii legate de statutul social si originea sa: preot in satul natal, Butucani, este unul dintre cei doi copii ai dascalului Pintilie.
      Portretul moral este realizat prin mai multe procedee indirecte.  Faptele si felul sau  de a vorbi sunt dovada unui model de virtute: om priceput, calculat, deoarece "vorbeste drept si cumpanit" si nu in ultimul rand un om pregatit: " a invatat multa carte". Totusi, preotul este prea direct cu enoriasii si de aceea are de suferit, fiind mutat din satul natal in Saraceni.
      Trasaturile sale de caracter sunt completate de atitudinea pe care o adopta fata de saraceneni. Astfel da dovada de ambitie si perseverenta in incercarile de a-i schimba: tine slujbe interesante, ii viziteaza, le da sfaturi, insa fara nici un rezultat. In ciuda obstacolelor, gaseste metoda potrivita in atingerea scopului propus: exemplu personal. Caracterizarea prin nume constituie o alta metoda indirecta, vorbele sale fiind considerate la inceput de saraceni o pierdere de vreme, "tandalitura", fiind astfel poreclit"POPA TANDA."
                           
In opinia mea, parintele Trandafir reprezinta prototipul omului perseverent, care stie sa se impuna in fata celorlalti, oferindu-le un model de comportament demn de urmat.

Deeeeeeeea: coroana?
Alte întrebări interesante