Caracterizarea personajului D-Goe.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Goe este personajul principal si apare in toate momentele actiunii acestei opere literare.Puncetele de suspensie din titlu evidentiaza ironia scriitorului.Goe este tipul de copilului gresit educat.Caracterizarea se face direct si indirect prin descrierea vestimentatiei,a comportamentului si prin intermediul limbajului.Vestimentatia reflecta pretiozitatea si grija exagerata a celor trei doamne pentru imbracamintea copilului.Felul in care vorbeste cu cele trei doamne in legatura cu forma corecta a cuvantului ''marinar'' denota incultura,lipsa de respect si grosolania.Modul de adresare fata de straini dezvaluie nerabdarea,iritabilitatea,impertinenta si rasfatul.Comportamentul inainte de sosirea trenului si in tren dovedeste proasta crestere,pretentia ca tot ce doreste sa se implineasca,nepolitea,obraznicia si neascultarea.Atitudinea gresita a doamnelor privind educatia lui Goe rezulta din:Caracterizarea din perspectiva doamnelor exprima incantarea privind imbracamintea,incurajarea felului jignitor in care vorbeste,compasiunea pentru ca s-a lovit la nas,alintarea rezultand din faptul ca este pupat ca sa-i treaca,admiratia deoarece il considera destept .Prezenta autorului in postura de regizor rezulta din caracterul scenic al operei.Personajul nu este caracterizat prin afirmatii directe,ci prin nararea faptelor-la inceputul operei prozatorul sugereaza faptul ca este un copil lenes care nu invata-calatoria la Bucucresti constituie o recompensa pentru efortul de a nu mai ramane repetent.
Goe este un copil educat greşit „ se spânzură, se strâmbă şi scoate capul pe fereastră” . Băiatul este un personaj lipsit de respect, obraznic, iar limbajul acestuia nu este adecvat vârstei sale „ vedeţi că sunteţi proaste amândouă? ”.
Personajul este caracterizat direct de către autor care-i face un succint portret fizic: costum de marinar, pălărie de paie cu inscripţii franceze şi sub panglică biletul de călătorie.
Celelalte personaje îl caracterizează în mod direct. Mam’mare şi tanti Miţa îl consideră deştept, frumsos şi sensibil: „ -De! n-a învăţat toată lumea carte ca d-ta! ” „ – Nu vezi ce bine-i şade … ” „ simţitor”.
În concluzie, Goe este un copil neastâmpărat şi şiret şi nu ascultă de nimeni.