Limba română, întrebare adresată de sxerr, 9 ani în urmă

caracterizarea personajului feminin din baltagul

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de irinabacal
16
   Vitoria Lipan este un personaj exponential care caracterizeaza trasaturile muntenilor. Ca si ceilalti munteni , care pun mai presus de orice respectarea datinilor lor (,, de la inceputul lumii '') , Vitoria isi organizeaza viata in virtutea traditiei. 
   Dirza , perspicace , hotarita, curajoasa , ea isi traieste tragedia cu o demnitate si cu o intelepciune venite din veac. Personajul se individualizeaza atit prin mijloace de caracterizare , portretul fizic fiind descris de autor , dar mai ales prin caracterizare indirecta: fapte , actiuni, felul cum gindeste, cum vorbeste , monologul interior. Scriitorul ii realizeaza un portret sumar , concentrind frumusetea si forta launtrica : ochii caprui ,, aprigi si inca tineri cautau zari necunoscute '' sau ,, ...rasfringeau lumina castanie a parului '' .
   Vitoria Lipan se caracterizeaza printr-o vointa neclintita si o judecata limpede care o insotesc permanent. Din comportamentul Vitorie se desprinde o intreaga filozofie de viata , un echilibru si o masura in toate ca si la ciobanul din ,, Miorita ''.
    In concluzie , pot afirma , ca , prin energia fizica si morala, prin inteligenta ei practica , hotarirea ferma si consecventa cu care isi urmareste scopul , Vitoria este un personaj reprezentativ pentru colectivitatea si poporul din care face parte.

Alte întrebări interesante