Limba română, întrebare adresată de thedany123, 9 ani în urmă

Caracterizarea personajului literar ,,Ciobanul" din Balada ,,Miorita",Caracterizam personajul literar acesta fiind Ciobanul.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nellymarya2000
34
Balada ,,Miorita''  ilustreaza  un frumos tablou de toamna , pe plauiri frumoase. Se zaresc trei ciobani venind la vale , printre care si cel moldovan care este condamnat la un complot  dintre ceialti doi ciobani. Chiar daca miorita ii spune cu durere si amar ca la apusul soarelui  cei doi vor sa il omoare , acesta isi pastreaza cu modestie dorinta de a ramane anga turma sa , fapt ce rezulta ca isi iubeste singura sa avere oile , din tot sufletul. Ciobanul moldovan se dovedeste a fii curajos. Nu ii este frica de moarte , si doreste ca mormantul lui sa fie unul modest , si sa aiba trei fluiere ,pentru ca vantul sa suiere in ele ca oile sa-i auda vocea . Oile il vor plange cu lacrimi de sange , iar asta inseamna ca turma il iubeste. Din punct de vedere fizic , acesta pare a fi voinic , cu parul balai si ochi albastrii precum mura campului. Testamentul sau este o nunta deosebita .El doreste ca turma si mama sa sa nu afle ca a murit. 
 In concluzie , ciobanul moldovan este modest , mandru de turma sa .Este un cioban iubitor si grijuliu cu turma lui . Natura si cantecele de jale ale fluierelor ilustreaza un tablou posomorat, deoarece turma va simti lipsa lui.
Alte întrebări interesante