Limba română, întrebare adresată de MFM, 9 ani în urmă


Caracterizarea personajului principal al operei ,,tentatiile unui tinar miop''de Mircea Eliade

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Afinaty
576
    "Romanul adolescentului miop" reprezinta o opera autobiografica scrisa de Mircea Eliade in perioada adolescentei sale.
     Titlul ofera o buna descriere a personajului narator , evidentiind complexele si problemele cu care acesta s-a confruntat in acea perioada. Scrierea romanului  este la inceput inlocuita de dorinta de a tine evidenta tuturor intamplarilor intr-un jurnal personal. Astfel prima parte a romanului ne ofera acces la evenimentele si obstacolele cu care s-a confruntat personajul.
     Portretul fizic este realizat in mod direct, personajul infatisandu-se ca un adolescent miop si destul de urat. In cazul portretului moral , caracterizarea este una mult mai complexa fiind realizata atat in mod direct cat si indirect.
     Adolescentul este foarte complexat in privinta aspectului sau fizic, tocmai din acest motiv, intampina dificultati in relationarea cu fetele. Scoala reprezinta pentru el o adevarata provocare , avand probleme la discipline precum matematica si germana.
     Pasiunea lui pentru citit se dezolvata foarte mult in aceasta ,  perioada avand ca modele mari personalitati ai literaturii universale. El isi regaseste propriile sale concepte de viata in romanul autobiografic al lui Giobanni Papini. Acest lucru il tulbura si mai tare inpingandu-l la o lupta continua cu mediocritatea care il inconjoara.
     Pe tot parcursul romanului ne este prezentata aspiratia personajului spre o viata eroica , aceasta fiind singura care merita cu adevarat traita.
   

Afinaty: Giovanni*
Alte întrebări interesante