Caracterizarea personajului principal dic nuvela ,,delfinul .. de george meniuc
(personajul principal este dikomes si usula )
va rogg frumos dau coroana
Răspunsuri la întrebare
╔════════❀
Bună!
╚════════❀
╔════════❀
Răspuns:
╚════════❀
Instanța narativă prin care autorul textului își exprimă în mod indirect concepțiile, ideile, sentimentele și gândurile este personajul literar, al cărui caracter este conturat prin evenimentele desfășurate în opera literară.
În opera literară "Delfinul" de George Meniuc, se remarcă personajul principal Dicomens, care este caracterizat direct de către narator, precum și de alte personaje și, de asemenea, caracterizat indirect prin faptele, limbajul, gesturile și relațiile sale cu celelalte personaje. Astfel, fiind conturat un personaj epic complex.
Pe de o parte, caracterizarea directă a personajului principal și pozitiv se realizează de către narator, care îi conturează portretul moral, fiind evidențiată dezamăgirea, deznădejdea de care delfinul era cuprins din cauza singurătății, trăsătură marcată de secvențele "Acum înota singur, n-avea bucuria valurilor" și "era mîhnit că înoată în singurătate". De asemenea, portretul moral îi este conturat și prin caracterizarea directă realizată de vorbele Ursulei, care marchează și o metaforă "«Vai ce ochi înfigurați ai, Dic, parcă-s două făclii!»", din care reiese dragostea, uimirea pe care o avea delfinul pentru ea. Prin intermediul autocaracterizării, protagonistul își obsevă și el ochii, pe care îi vedea, prin epitetul "mari și blajini", fiindu-i, astfel, marcată bunătatea.
Pe de altă parte, caracterizarea indirectă a lui Dicomens se realizează prin faptele sale, acesta demonstrându-și curajul și determinarea de a o găsi pe Ursula pentru că "parcurgea întinderi vaste, năboite de talazuri sau calme, însorite, se cufunda în adîncuri, se strecura printre alge", astfel, lipsindu-i frica de drumuri anvoioase. De asemenea, gândurile sale marchează nostalgia din sufletul delfinului, care "Prin amintiri îi trecea ca o umbră diafană silueta Ursulei", amintindu-și cu dor de iubita sa dispărută. Demonstrează dragostea față de ea prin cadrele amintite, prin neînfricarea de a o găsi. Totodată, sinceritatea și asumarea sunt trăsături care sunt evidențiate de momentul în care acesta își exprimă sentimentele față de Ursula într-o seară de basm. Astfel, caracterizarea indirectă se realizează și prin accentuarea relației cu alte personaje, Dicomens fiind prietenos, iubitor și vesel în relația sa cu Ursula, trăsături care reies din armonia momentelor petrecute împreună, precum: "Pînă la revărsat de zori au făcut ghidușii, s-au jucat în mare, au înghițit o mulțime de peștișori".
Atitudinea sa este una demnă de admirat, demonstrând că este un delfin puternic atât prin fapte, cât și în vorbe, acesta arătându-și ambiția de a o găsi pe iubita sa, de la începutul operei literare și până la sfârșitul ei. Astfel, trăsătura dominantă a lui Dicomens este curajul, care marchează existența unui personaj puternic, ambițios și devotat față de iubita dispărută.
Așadar, Dicomens marchează tipul ființei puternice, care învinge orice obstacol fizic sau psihic pentru a-și găsi iubita, căreia îi este devotată, devenind un erou prins între filele operei și un personaj marcant.
╔════════❀
Succes!
╚════════❀