Limba română, întrebare adresată de zapordavid, 8 ani în urmă

Caracterizarea personajului robert grant din copii capitanului Grant de Jules Verne va rog am nevoie urgent. ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bujoreanuelena20
13

         Personajele sunt fiinte de hartie , asa cum le numea Roland Barthes. Ele traiesc numai in lumea fictiunii si nu au consistenta dar mimeaza realitatea si uneori concureaza starea civila. Cand se afla in centrul actiunii si polarizeaa atentia si afectivitatea lectorului, personajul devine protagonist.

         In opinia mea, romanul ,,Copiii Capitanului Grant" de Jules Verne impresioneaza atat prin evenimentele derulate, cat si prin imaginile complexe ale personajelor, printre care si cea a lui Robert Grant, care devine purtator al mesajului operei. Autorul surprinde cu maiestrie momentele si trasaturile reprezentative care il individualizeaza.

        In plan social, Robert Grant e un tanar de 15 ani si este fiul capitanului Grant, ramanand orfan impreuna cu sora sa mai mare, atunci cand, dupa plecarea tatalui lor intr-o expeditie din care pare ca nu se va mai intoarce, mama lor decedeaza. Are o stare materiala multumitoare, care insa se degradeaza treptat. Vestimentatia sa reflecta gusturi decente conform perioadei de inceput al epocii moderne in care acesta traia.

      Din punct de vedere fizic, acesta este bine dezvoltat pentru varsta lui, fiind ,,inalt, musculos, atletic", si avand o infatisare atragatoare, pusa in valoare, desigur, prin vestimentatie. De asemenea, fizicul sau prezinta o rezistenta crescuta la traume, revenindu-si cu succes in urma a numeroase socuri(cutremurul cu alunecari de teren, capturarea de catre vultur si caderea de la inaltime etc)

      Din punct de vedere moral, Robert Grant dovedeste abilitati uimitor de bine dezvoltate pentru varsta lui, multe dintre ele mostenite probabil de la tatal sau, multe innascute, dar cele mai multe dobandite pe parcursul acestei calatorii, care ii va marca viata. Printre calitatile sale se numara curajul, barbatia , hotararea, devotamentul, iubirea pentru familia sa, perseverenta, recunostinta, agilitatea, abilitati marinaresti remarcabile, dibacie in vanatoare si in lupta, devenind, asa cum admit toti membrii grupului sau, un adevarat barbat, pana la sfarsitul expeditiei. Totusi, copil fiind inca, este tradat de sensibilitatea sa , care il face sa verse lacrimi de speranta si de bucurie la gasirea tatalui sau. De asemenea, fiind fratele mai mic, simte nevoia imbratisarii surorii sale mai mari, in momentele grele.  Tot ce isi doreste este sa isi gaseasca tatal, iar in momentul atingerii scopului suprem, este plin de emotie.

       Personajul este caracterizat atat in mod direct, prin caracterizarea facuta de autor , dar si de celelalte personaje, cat si in mod indirect, prin comportament, limbaj, vestimentatie , relatriile cu celelalte personaje etc

       In consecinta, autorul nutreste faqta de personajul plasmuit sentimente de admiratie si intelegere, conturandu-i imaginea prin diverse procedee de caracterizare

       


bujoreanuelena20: coronitza pls pwp
zapordavid: cum pot da?
bujoreanuelena20: dupa 24 de ore iti apare
bujoreanuelena20: sa imi dai
zapordavid: ok
bujoreanuelena20: ms pwpix
zapordavid: ;)
Alte întrebări interesante