Limba română, întrebare adresată de Vijai, 9 ani în urmă

Caracterizarea personajului Ştefan Tipătescu din comedia lui Ion Luca Caragiale "O scrisoare pierdută". Mă ajutaţi, vă rog? ;)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
22

Salut !

❁❁❁❁❁

╔════════❀

Personajul principal Ștefan Tipătescu este conceput ca un personaj de echilibru dramatic, fiind ferit de caricatură și având acces la anumite calități intelectuale și afective.

La adăpostul autorității politice de prefect al județului, personajul își folosește avantajele în propriile sale manevre și interese, acceptând și micile neînțelegeri ale lui Pristanda, nu neapărat din comprehensiune pentru situația materială grea a familiei sale.

Fire nervoasă, impulsivă, deși vrea să pară calm la adăpostul funcției de prefect al județului pe care o deține, Tipătescu reușește să se descurce până la urmă printre cărările întortochiate ale campaniei electorale. Nefiind un simplu bufon sau marionetă, care să pozeze în postura de mare patriot și să țină discursuri demagogice, așa cum se întâmplă cu alte personaje ale comediei, Tipătescu își exteriorizează spontan trăirile, nervozitatea, devenind uneori chiar irascibil. Caragiale îl construiește ca o conformație ce apare în raport cu celelalte personaje printre care se mișcă, personajul rămâne un tip reprezentativ pentru o anumită categorie socială ce populează lumea în vremea aceea.

Personajul suportă un statut oarecum diferențiat față de al celorlalți, dar, în fond, el nu vine decât să completeze galeria imaginilor care fac din această capodoperă a lui Caragiale o oglindă a modului în care se desfășoară alegerile, dedesubturile care puneau în funcțiune mecanismul alegerii unui dep.utat, într-un sistem constituțional.

╚════════❀

★ Ne aducem aminte:

  • Personajul este o ipostază prin care scriitorul își exprimă în mod indirect gândurile, sentimentele, atitudinea, în opera epică sau dramatică.
  • Tipurile de personaje: după locul ocupat în operă ( principale, secundare, episodice, figurante ); după semnificația morală ( pozitive sau negative ); după modul în care sunt construite ( individuale și colective );

Alte întrebări interesante