Limba română, întrebare adresată de dragosboaghi, 8 ani în urmă

Caracterizarea prin antiteza a lui Baiazid și Mircea cel Bătrân

Ofer 100 de puncte va rog repede

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de frumoasatrezita
1

Răspuns:

in fragmentul prezentat in carte, Mihai Eminescu prezinta lupta de la Rovine si face portretul in antiteza a celor doi conducatori de osti , Mircea care conduce armata romana, si Baiazid sultanul otoman.

Caracterizarea lui Mircea este dominata de ospitalitate, calm, buna-intelegere si echilibru, calitati caracteristice poporului roman.

In primele randuri ale fragmentului este prezentat sentimentul de superioritate pe care-l are Baiazid fata de Mircea. Baiazid ii vorbeste domnitorului pe o voce ridicata si plina de dispret. In contrast cu Baiazid, Mircea nu ia in seama vorbele pline de laudarosenie si este calm pe tot parcursul poeziei. Mircea il primeste cu ospitalitate, desi nu ar trebui pentru ca Baiazid nu a fost intelegatot si ii vorbeste lui Mircea de pe pozitia invingatorului. Voievodul nu se sperie de vorbele lui Baiazid, dar el nu doreste razboi, ci doreste pace pentru ca el nu vrea sa sacrifice oameni nevinovati . El vorbeste in numele poporului si de aceea ii spune pe fata tot ce are de zis: ,,De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris si pentru noi\ Bucurosi le-om duce toate de e pace, de-i razboi.” Desi cu modestie, este foarte ferm si net, in ceea ce spune si sub nici o forma nu face compromisuri in ceea ce priveste soarta tarii.

Explicație:

Mircea Cel Batran este domnitor al Tarii Romanesti, figura pilduitoare a istoriei nationale. Poetul il prezinta ca pe un adevarat erou popular in timpul intalnirii cu Baiazid si in timpul bataliei de la Rovine. Este profund legat de poporul sau, ale carui aspiratii le reprezinta. Se caracterizeaza prin port simplu, vorba chibzuita, modesta,

Antiteza este prezentă în întregul fragment din „Scrisoarea III”, de Mihai Eminescu, acesta fiind, de fapt, o înlănţuire de antiteze: dintre cele două armate, reliefată încă de la început, dar mai puternic în fragmentul luptei, dintre scopurile acţiunilor întreprinse de cei doi conducători de oşti sau dintre ei înşişi, antiteză desprinsă atât din convorbirea lor, cât şi din atitudinea din timpul luptei.

Alte întrebări interesante