Limba română, întrebare adresată de Teodordenisaa, 9 ani în urmă

Caracterizarea smaranditei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danamocanu71
2
Smaranda se arata a fi o mama iubitoare ,harnica si priceputa la treburile gospodaresti si la mestesugul sumanelor ,cu care isi ajuta sotul la negustorie. Nemaivazandu-si capul de treburi ,cu cinci-sase copii si cu unul mic in leagan ,energica Smaranda cere ajutorul lui Nica ,pe care il educase in spiritul harniciei ,pentru a-i fi sprijin in gospodarie. Ea ii explica acestuia cu blandete ca are nevoie de ajutorul lui [,,dragul mamei'',,,mai lasa drumurile si stai langa mamuca'']si ii promite o ,,palariuta'' frumoasa ca pentru el. Nevazandu-l pe Nica ,ea isi da seama ca a plecat la balta ,unde stia ca se duce. Inzestrata cu mult tact ,Smaranda vrea sa-i dea o lectie fiului ,de care acesta sa-si aminteasca si mai tarziu. Ea nu il cearta ,nu il bate ,ci il pedepseste luandu-i hainele ,gandindu-se la rusinea pe care o va incerca Nica la intoarcerea lui acasa. Mizand pe intuitia ei de mama ca baiatul se va intoarce acasa cand ii va fi foame ,se multumeste sa-l mustre in gand si sa amane ora judecatii pentru mai tarziu[,,-Ii veni tu acasa ,coropcarule ,daca te-a razbi foamea ,s-apoi atunci vom ave alta vorba!'']. Exigenta si hotarata ,Smaranda se arata iertatoare cand isi vede fiul gol pusca ,mort de foame si cerandu-si spasit iertare. Ea il mustra cu blandete ,subliniind vina acestuia de a-si fi incalcat promisiunea ,lasand-o ,,fara leac de ajutor.'' Stiind ca vorba buna ,dupa lectia primita ,va avea mai mult ecou in sufletul baiatului ,il indeamna sa manance ,prevenindu-i ca a dezamagit-o ,ca si-a schimbat parerea despre el.
Ca un bun educator insa ,Smaranda ii ofera totusi sansa de a se indrepta[,,doar sa te porti de-acum tare bine ,sa mai fiu ceea ce-am fost pentru tine'']. Stiindu-l pe Nica sensibil la dragostea si aprecierea ei ,Smaranda este convinsa ca baiatul va sti sa-si respecte pe viitor promisiunea. Si nu s-a inselat ,pentru ca Nica a devenit pentru o vreme ascultator si harnic incat putea sa aiba incredere in el[,,dereticam si maturam prin casa ca o fata mare ,de n-avea mama grija cand se ducea undeva''].
Mama era in sinea ei bucuroasa de istetimea copilului si mandra de harnicia lui ,dar s-a simtit datoare sa-i dea o lectie si sa-i arate ca e gresit. Inima ei buna s-a induiosat cand l-a vazut cat era de amarat la intoarcerea acasa ,incat in sinea ei l-a iertat ,desi nu i-a aratat aceasta[,,cum e mama cu bunatate ,se uita galis la mine si zice oftand''] pana cand nu a vazut ca si-a schimbat purtarea.
Dragostea ,duiosia si respectul naratorului fata de mama sa razbat din paginile ,,Amintirilor din copilarie'' de fiecare data cand isi aminteste de poznele facute ,de casa parinteasca si de familie.
Alte întrebări interesante