Limba română, întrebare adresată de Rarezzz, 8 ani în urmă

Caracterizarea unui personaj din opera ,,cei trei purcelusi’’ in minim 100 cuvinte (DAU 50 PUNCTE SI COROANA)am nevoie pana maine!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de silviadragan58
0

Răspuns:

lup-Lupii au o lungime a corpului între 110-140 cm. Coada, de regulă lăsată să atârne, are 35-45 cm. Înălțimea la greabăn este de 70 – 90 cm, iar greutatea variază între 30 și 50 kg. În general, femelele sunt mai mici și au o greutate mai redusă. Culoarea blănii poate varia de la gri închis până la gri brun, cu ușoare nuanțe de negru. Caracteristice sunt pata neagră de pe spate, ochii galbeni și nuanța albicioasă din jurul botului

Urme: Tipic pentru lup este trapul rectiliniu, care lasă urmele tipice și economisește energie.

Denumire

Masculul = lup

Femela = lupoaică

Comportament

Lupii trăiesc în haite. Această unitate socială fundamentală este alcătuită dintr-o pereche capabilă de reproducere și urmașii acesteia (Ø 8 animale). Lupii își caută un partener pe viață și sunt de regulă monogami. Ambii parteneri susțin legăturile familiale și cresc puii împreună. Puii în vârstă de un an ajută perechea de părinți să crească următoarea generație, după care, posedând aceste experiențe, părăsesc grupul, pentru a forma o haită proprie. Puii de lup se nasc orbi și surzi, cu ochi albaștri. Încep să vadă și să audă abia la câteva zile după naștere. Ulterior, culoarea ochilor devine galbenă.

În funcție de zonă și de oferta de hrană, mărimea teritoriului unei familii de lupi este de cca 150-350 km². Teritoriul este marcat cu fecale și urină și apărat împotriva lupilor străini. În acest fel, numărul lupilor dintr-o zonă rămâne relativ constant.

Lupii joacă un rol important în ecosistem. Vânează animalele slabe sau bolnave, contribuind astfel la sănătatea populațiilor de animale din teritoriul lor. Prin reglarea efectivelor de erbivore, daunele produse vegetației scad, iar diversitatea și răspândirea vegetației se modifică.

Hrana

Lupul este un animal de pradă. În Europa, lupii se hrănesc preponderent cu specii de copitate/ungulate (de exemplu reni, căprioare, mistreți). Atunci când nu găsesc altă hrană mai bună, se pot hrăni cu mamifere mici sau insecte, precum și cu fructe și fructe de pădure, iar rareori chiar și cu leșuri.

Animalele domestice care pășunează sunt pentru lupi o pradă ușoară. Atunci când ajung pe o pășune, lupii omoară mai multe animale care pășunează, deoarece în zona împrejmuită acestea trezesc permanent instinctul de vânătoare al lupilor. Din acest motiv, protecția turmelor și cirezilor este indispensabilă în zonele în care trăiesc lupi. Pentru mai multe informații, vezi Lupii și omul.

Lupii și omul

Animalele domestice care pășunează

Lupii se hrănesc și cu animale domestice care pășunează atunci când acestea nu trăiesc într-un areal împrejmuit sau nu sunt păzite de câini de turmă. Mai ales oile și caprele neprotejate reprezintă o pradă ușoară, ceea ce pentru prădător înseamnă o economie de energie. Însă și vițeii fără mamele lor sunt în pericol. Aceste aspecte reprezintă tema centrală a discuțiilor și dezbaterilor sociale cu privire la statutul de specie protejată al lupilor, precum și la coexistența cu oamenii în Europa dens populată a zilelor noastre.

În Europa sunt implementate 5 măsuri de protecție a turmelor și cirezilor:

Alte întrebări interesante