Limba română, întrebare adresată de cristinoi, 9 ani în urmă

Caracterizarea unui personaj  epic  .. Va rog multt

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bubbels99
11
               Personajul principal al romanului "Baltagul" ce apartine marelui scriitor roman Mihail Sadoveanu este Vitoria Lipan "si sunt nevasta unuia Nechifor Lipan".
               Caracterizarea directa realizata de catre autor ne prezinta trasaturile acestui personaj:frumusete fizica si sufleteasca,inteligenta si tarie,devotament si stapanire de sine.Trasaturile fizice"arata vesela,fata si limba ascutita"o prezinta intr-un moment al nuntii si sunt evidentiate de autor.
               Portretul moral se contureaza prin diferite mijloace,astfel in timpul nuntii a demonstrat ca este o pastratoare a datinilor si a obiceiurilor.Acest lucru se evidentiaza si in momentul in care pregateste parastasul sotului ei.
               Caracterizarea indirecta ce reiese din comportamentul sau,demonstreaza ca este o femeie calculata si inteligenta"Tocmai de asta-s cu mare grija.In douazeci de ani am ajuns eu sa-i stiu drumurile si intoarcerile".
               Trasatura sa dominanta este inteligenta,deoarece cu fieacre actiune pe acre o savarseste demonstreaza ca este un bun detectiv,dar si o femeie calculata,mai ales atunci cand cauta indicii despre disparitia sotului.
                 Consider ca aceast personaj ilustreaza prototipul omului destept,care respecta traditiile si calculat in gesturi si actiuni.
Alte întrebări interesante