Limba română, întrebare adresată de Gojira, 9 ani în urmă

Caracterizarea Vitoriei Lipan. Va rog sa nu fie copiata de pe net. Sa fie cu cuvintele voastre. max 20 randuri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de popaanamaria8
129
Personajul principal al romanului , „Baltagul ” de Mihail Saldoveanu , Vitoria Lipan , intruneste calitatile omului simplu , care respecta adevarul,dreptatea si legile stamosesti . Ea devine un tip reprezentativ pt. lumea arhaica a muntenilor din Magura Tarcaului , dar se individualizeaza prin trasaturi distincte : este intelienta , energica aspra si hotarata . 
     Portretul Victoriei se contureaza atat prin caracterizarea directa facuta de autor cat si indirecta . Naratorul, prin caracterizarea directa evidentiaza farmecul ei fizic , deoarece la cei 40 de ani ai ei ochi ei caprui „rasfrangeau lumina castanie a parului ”. Privirea dusa departe e un semn ca Vitoria se ingrijoreaza de soarta sotului ei . 
      Portretul moral se realizeaza mai ales prin caracterizarea indirecta, prin fapte , comportamente si atitudine . Devotamentu  si iubirea fata de sotul ei ii dau putere sa plece in calatorie . Ordonata si meticuloasa cuun deosebit simt practic ,ea randuieste totul ca un adevarat detectiv . Vitoria este o femeie credincioasa si in acelasi timp si suspicioasa . Caracterul ei general ramanand conservatorismul . 
       In concluzie ,Vitoria, este un personaj complex, o femeie sensibila si iubitoare , o fiinta apropiata de natura , o adevarata aparatoare a unor traditi stamosesti . Numele sau fiind in perfect acord cu imaginea femei justitiare , personaj de mare forta artistica , inzestrat cu valoare de model.   


Alte întrebări interesante