Ed. tehnologică, întrebare adresată de corseiiulian17, 8 ani în urmă

caracterizați contractul individual de munca​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denisagr
1

Răspuns:

Conform art.10 din Codul muncii contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumita salariu.

Contractul de munca se caracterizeaza prin urmatoarele elemente:

Prestarea muncii

Caracteristica contractului individual de munca o reprezinta prestarea unei activitati in cursul unei perioade de timp, intr-un numar de ore pe zi, conform programului de lucru stabilit de angajator.Munca sau activitatea trebuie sa fie licita si morala

Salariul

Contractul individual de munca este un contract cu titlu oneros si de aceea plata salariului constituie un element necesar al sau.

Subordonarea

Intre cele doua parti ale contractului exista o relatie de subordonare, caracterizata prin prestarea muncii sub autoritatea angajatorului, care are putere de a ordine si directive salariatului, de a controla indeplinirea sarcinilor de serviciu si de a sanctiona abaterile de la disciplina muncii.

Elementul temporar

Contractul individual de munca presupune desfasurarea unei activitati pe o anumita durata de timp determinata sau nedeterminata in care el este in fiinta

Sper ca te-am ajutat

Alte întrebări interesante