Limba română, întrebare adresată de blegutul, 9 ani în urmă

Caracterizati fata cea mica a imparatului din Sarea in bucate dupa Petre Ispirescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
17

Fata cea mică a împăratului din basmul * Sarea în bucate * este personajul principal, bine indivizualizat şi purtând toate caracteristicile personajelor pozitive din basm. Valorile morale puse în evidenţă prin opoziţie cu răul sunt sinceritatea şi dragostea curată faţă de părinţi.

Portretul fetei se conturează din momentul în care tatăl îi adresează şi ei, ca şi surorilor mai mari, întrebarea * cum mă iubeşti tu, fata mea ? *. Este vorba despre un concis portret moral, * copilă sfioasă, ruşinându-se că fusese şi ea băgată în seamă *. Răspunsul eroinei e simplu, * ca sarea în bucate *, iar atitudinea sa dovedeşte sinceritatea şi buna credinţă cu care vorbise * faţă senină, zâmbind cu dragoste fiască şi lăsându-şi ochii în joş de ruşine că vorbise şi ea *.

Asocierea cu sarea nu este aleasă la întâmplare: ea exprimă înţelepciunea fetei şi curajul de a înfrunta apostrofările tatălui, spunându-i că dragostea pe care i-o poartă nu-i mai presus, nici mai prejos decât cea a surorilor ei.

În faţa tatălui se confruntă sinceritatea cu prefăcătoria şi linguseala, iar tatăl nu este capabil să înţeleagă mesajul mezinei, ba mai mult, se lasă înşelat de dulcegăriile fetelor mai mari şi o izgoneşte pe cea mică. Atrage atenţia unei împărătese, şi când fiul i se întoarce din război, o înlocuieşte pe aceasta la căpătâiul bolnavului. Compasiunea, smerenia ei neprefăcută, mângâierea cu care îi alină rănile, îl fac pe fiul împărătesei şi al împăratului s-o îndrăgească mult şi să-şi convingă părinţii că ea este aleasa inimii.

Când pentru nuntă pregăteşte singură mâncărurile pe care le va servi tatălui în calitate de invitat, fata vrea, de fapt, să-şi convingă părintele de intenţia ei bună şi de iubirea pe care i-o poartă. Nici zahărul, nici mierea nu se pot compara cu sarea. Mâncărurile dulci pe care i le dă acestuia reprezintă doar o lecţie, dar nu o răzbunare răutăcioasă. Gândurile ei bune sunt însoţite de gesturi pline de candoare: sărută mâna şi-i cere iertăciune tatălui, dacă fapta sa l-a supărat pe împărat.

Fiica cea mică este un model pentru frumuseţea sufletească şi dragostea faţă de părinţi. Ea se individualizează prin blândeţe şi sinceritate, prin răbdare şi înţelepciune, şi nu doar prin armele tradiţionale ale eroilor de basm.

Alte întrebări interesante