Limba română, întrebare adresată de andreea46, 9 ani în urmă

caracterizati in 10 -12 randuri ciobanasul moldovean . cine rezolva primul cel mai bine ii dau coronita !!! multumesc .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeamimi
2
Opera populara " Miorita " a fost culeasa de Alecu Russo de la niste pastori din muntii Vrancei , pe cand se afla in exil la Soveja si publicata in prima culegere de " Poezii poporale .Balade ( Cantece batranesti ) adunate si indreptate de Vasile Alecsandri " , antologie aparuta in 1852 .Baciul moldovean este unul dintre cei trei ciobani care parcurg drumul de la munte catre campie , pentru iernat .Caracterizarea lui se face direct si indirect : direct de catre autor si alte personaje si indirect din faptele si actiunile sale .Are o situatie materiala deosebita datorita priceperii si harnicie sale ( " ca-i mai ortoman / s-are oi mai multe / mandre si cornute , / si cai invatati / si cani mai barbati " )

Sub aspect fizic reprezinta idealul de frumusete masculina asa cum l-a creat de-a lungul secolelor creatorul anonim . Portretul fizic este realizat prin ochii mamei ( " fetisoara lui / spuma laptelui / mustacioara lui / spicul graului / perisorul lui / pana corbului / ochisorii lui / mura campului ! " ) .

Este zvelt , delicat , gingas si fermecator . Insusirile fizice presupun si pe cele morale deoarece in mentalitatea populara , frumusetea fizica este o completare a celei morale . Manifesta devotament , dragoste si pasiune pentru meseria de oier , este atasat de oile si de cainii sai credinciosi .

Fata de " mioara nazdravana " il leaga o prietenie aproape omeneasca , sentimentele dintre ei fiind reciproce . Este o fire sensibila , dar si meditativa , intregul testament devenind o meditatie grava asupra existentei omenesti .Are mult curaj si stie sa se stapaneasca .


andreeamimi: e bn
andreea46: da doar ca e prea mult oricum mersi
andreeamimi: cuplacere
andreea46: :*
andreeamimi: :* :*
Răspuns de jessicaristea
3

Frumusetea fizica este o compliniere a celei morale, evidentiata prin mijloace indirecte din monologul baciului. Devotamentul si pasiunea pentru meseria sa, iubirea pentru natura, dragostea de viata, delicatetea cu care se gandeste la soarta oilor si a mamei sale sunt calitati evidentiate pe parcurs de catre autorul anonim.

Ciobanul moldovean este pus ibntr-o situatie limita.Viata ii este in perisol, iar atitudinea sa exprima intelegerea legilor naturii, mentalitatea straveche a poprului nostrum de a privi sfarsitul vietii cu intelepciune si calm. Raspunsul dat de cioban mioarei dupa aflarea complotului surprinde prin atitudinea calma cu care ciobanul infrunta posibila moarte: “Si de-a fi sa mor”

“Pasivitatea” ciobanului exprima o conceptie filozofica, si anume, ca de soarta nu te aperi ca de dusmani.Ciobanul mioritic este preocupat de implinirea rabduielilor traditionale si isi exprima ultimele dorinte in eventualitatea mortii. 

andreeamimi: pai vrei
andreea46: gata ti-am dat
andreea46: da am zis ca vreau
andreeamimi: ms dar nu imi arata
andreea46: bine
andreeamimi: ok
andreeamimi: gata
andreea46: ok
jessicaristea: dar cu mine nu va imprieteniti????
andreeamimi: BA DA DA-MI CERERE
Alte întrebări interesante