Limba română, întrebare adresată de traresgabriel, 8 ani în urmă

Caracterizați in 15- 25 randuri un personaj la alegere! Urgent ! Dau coroana! As vrea sa fie foarte buna caracterizarea!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
3

D-l Goe, personajul principal al schiţei lui I.L.Caragiale.

Personajul este caracterizat direct dar şi indirect.

Mijloacele indirecte sunt: limbaj, fapte, comportament, relaţia cu celelalte personaje și dezvăluie un copil obraznic şi lipsit de respect.

În întreaga schiţă se este prezentat caracterul lui Goe și faptul că este un copil răsfăţat.

Faptele personajului dovedesc că acesta nu este decât un mofturos, îndărătnic şi foarte obraznic.

Educația copilului este una greșită. Pe lângă lipsa de respect și obrăznicia nici limbajul copilului nu este potrivit vârstei sale („vedeţi că sunteţi proaste amândouă?”).

Caracterizarea este realizată și direct de către autor. Acesta îi face un succint portret fizic: ținuta (costum de marinar, pălărie de paie).

Goe este caracterizat și de celelalte personaje, în mod direct. Bunica (mam’mare) şi mătușa (tanti Miţa) îl consideră deştept, sensibil, frumos

( „ -De! n-a învăţat toată lumea carte ca d-ta! ” „ – Nu vezi ce bine-i şade … ” „ simţitor”.)

În concluzie personajul principal al schiței lui I.L.Caragiale este obraznic, nepoliticos, şiret, cu nasul pe sus, iat aceasta nu i se datorează exclusiv lui, ci mai ales celor care s-au ocupat în mod greșit de educația acestuia, aceleași personaje care și întrețin acest tip de comportament.

Alte întrebări interesante