Arte, întrebare adresată de andriuta2408, 8 ani în urmă

caracterizati influenta renasterei in arta​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aalinadulgher
3

Răspuns:

Epoca renașterii este ce mai înfloritoare epoca și reprezinta trecerea din epoca medievala în epoca moderna.

In evul mediu, biserica era extrem de influenta. Forta ei, Inchiziția, controla oamenii de rand și pe atunci era interzis sa ai propriile idei și conspirații sau sa cercetezi corpul uman. În epoca renașterii, curiozitate ia impis pe marii oameni ai Florenței sa cerceteze și sa creeze. Mulți cercetători, cum ar fi Nicolaus Copernic, a adus o conspirație ceea ce a schimbat modul în care oamenii vedeau lumea. Dar mulți cercetători au fost uciși din cauza presupunerilor lor.

Dar cu timpul oamenii prindeau curaj, atât în stiinta, cat si in Arta. Marii pictori au început sa creeze noi stiluri de a picta, introducând în lumea artei stilul realistic, unde umbrele și proporțiile devin mult mai bune, iar picturile parca ar fi poze.

Oamenii sau saturat de pictat icoane și sfinți pe pereții bisericii, și s-au concentrat în acea perioada pe corpul uman, de aceea multe picturi și sculpturi reprezinta un om. Aceasta mișcare intelectuala ce promovează dezvoltarea personalității este noțiunea de umanism.

Leonardo da Vinci, spre exemplu, mai numit și Omul Renașterii, a avut majoritatea lucrărilor arătând corpul uman. Cuma ar fi celebra Mona Lisa (1503), in care este reprezentata o femeie zâmbind. Arata simplitatea unui corp omenesc dar totuși ne exprima și standardele de frumusețe la femei în acea perioada, când era la moda sa ai fruntea cât mai mare, de aceea femeile își tundeau sprâncenele și de aceea femeia din portret nu le are. Sau Omul Vitruvian. Unii cred ca arata simetria omului, dar alții cred ca reprezinta legătură dintre om și suflet. Sau, una dintre cele mai populare, Cina cea de taina. Este reprezentația vizuala a lui Da Vinci pentru un pasaj din Biblie, Noul Testament, unde Isus își aduna cei 12 ucenici la masa de seara. Mai exact, pictura reprezinta cele câteva momente după ce Isus a spus a unul dintre apostoli il va trăda, stârnind expulsie și soc. Multe alte lucrări ale artistului (Mona Venna, Dama cuhermina, Salvator Mundi etc.) arata portrete sau chipuri din Biblie.

Michelangelo, celebrul sculptor, la fel sa bazat pe umanism. Putem observa aceasta prin sculptura lui Statuia lui David, o sculptura de mai pult de 5 metri, sau Crearea lui Adam, la fel un pasaj din Biblie.

Putem considera o mare arta și arta în scris. Marii scriitori, cum sunt Niccolo Machiavelli, Miguel de Cervantes, Erasm de Rotterdam, Francois Rabelais, William Shakespeare, Giovanni Boccaccio, Francesco Petrarca, Dante Alighieri au descris în operele sale viata oamenilor, năravurile societatii, paturile sociale, modul de trai, se critica sistemul medieval de aducatie, condamna razboaiele feudale, abuzurile bisericii etc. la fel concentrându-se pe umanism.

Astfel, Renașterea a influentat puternic arta moderna, rupând-se de strânsoarea bisericii și făcând un pas imens în arta, dar si in stiinta.

Alte întrebări interesante