Caracterizaţi la alegere o singura unitate de relief dintre Carpații Occidentali si Depresiunea colinara a Transilvaniei, precizând 2 unități de relief vecine si 4 aspecte specifice ale reliefului (de exemplu altitudini, mod de formare, roci, orientare șirul de relief)
Răspunsuri la întrebare
Depresiunea Colinară a Transilvaniei:
- in nord si est se afla Carpatii Orientali
- in sud se afla Carpatii Meridionali
-Geneza
D.C.T. este în primul rând o depresiune tectonică formată prin prăbuşirea secţiunii centrale a Carpaţilor la sfârşitul mezozoicului şi acoperirea acesteia cu apele Mării Panonice. Ulterior, de-a lungul neozoicului s-a produs o intensă sedimentare a bazinului maritim.
- Altitudinea maximă a D.C.T este de 1080 m în Dealul Becheci, restul unităţii având altitudini cuprinse între 500 şi 700 m.
- Solurile
Partea superficială terestră se succede de la clasa argiluvilsolurilor cu tipurile cenuşiu şi brun – roşcat, la clasa cambisolurilor cu tipurile brun – roşcat de pădure şi brun – acide de pădure.
- Tipul de relief structural este pus în evidenţă în partea centrală, căci o serie de cueste sunt orientate spre exterior, iar partea interioară formează platforme. Pe argile se produc alunecări de teren şi procese de eroziune ce formează pământuri rele (bad-lands, la Râpa Roşie).